Osm let natvrdo nebude. Prezident udělí milost Kordysovým

18.11.2022 11:40

Prezident Miloš Zeman udělí milost polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolině Kordysovým, kteří byli odsouzeni k osmi letům vězení za nelegální obchody s psychotropním nápojem. Na twitteru to dnes uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve Zemana požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Osm let natvrdo nebude. Prezident udělí milost Kordysovým
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„S panem prezidentem Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysových. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko,“ napsal Blažek.

Zeman tak udělí 22. a 23. milost. V druhém funkčním období jich bude 14, uvádí ČTK.

„Výborně Pavel Blažek, správně Miloš Zeman!“ okomentoval to Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Osm let kriminálu za něco, o čem se v odborných kruzích vede vážná debata, zda nelegalizovat, je naprosté šílenství. Ayahuasca jistě není pro každého, ale nikdo nezemřel, nikdo nebyl poškozen, nikdo nebyl podveden, nikomu nevznikla žádná škoda, dokonce si ani nikdo nikomu na nic nestěžoval… Celý případ manželů Kordysových poukazuje pouze na zkaženost některých státních zástupců, kteří si udržují mentalitu komunistických prokurátorů. Jejich filozofií není spravedlnost, ale dostat za katr každého, koho si ‚vyberou‘,“ dodal. „Jsou opojeni svou prakticky nelimitovanou mocí a je dobře, že jim ministr spravedlnosti vyslal tento signál. Otázkou je, zda si z toho něco vezmou…“ zakončil Macinka.

„Piráti ostře kritizovali 8leté vězení pro manželé Kordysovi za Ayahuascu. Jakub Michálek dokonce prezidentu Zemanovi posílal dopis s prosbou o milost. A prezident milost manželům nakonec dal. Děkujeme všem, kteří nám pomohli zdvihnout problém tohoto nesmyslného trestu,“ poznamenal následně také šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Je důležitý změnit hlavně nesmyslný zákony, který drakonicky trestaj věci s minimální či žádnou společenskou nebezpečností, zatímco za brutální věci jsou zde tresty často minimální,“ dodal.

Trojice si podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje Ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Nápoj využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli. Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, při kterých jim nápoj s drogou podávali. Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

Vrchní soud v Olomouci zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje Ayahuasca z odvaru z lián, který je v Česku na rozdíl od Peru na seznamu drog, soud potvrdil podmíněný trest. Všechny tři soud z ČR vyhostil.

Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…