Osm stránek, jak mluvit o Ukrajině. Schváleno Lipavským. Doporučen i bonmot s Putinem

16.02.2022 21:34

V Černínském paláci vznikl začátkem února dokument, v němž jsou teze, jak by měli diplomaté mluvit o Ukrajině. O osmi stránkách doporučujících sankce a mír píše server iDNES.cz.

Osm stránek, jak mluvit o Ukrajině. Schváleno Lipavským. Doporučen i bonmot s Putinem
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Dokument s názvem Jednotná komunikace MZV vznikl na ministerstvu čtvrtého února. Resort jej následně rozeslal svým zastupitelským úřadům a jejich vedení – aby každý velvyslanec věděl postoj České republiky.

V případě jednání v zahraničí by diplomaté měli zdůrazňovat diplomatické řešení situace či hovořit o tom, že Česko je ochotné přijmout sankce vůči Rusku. 

„Bytostný zájem ČR je udržení míru a bezpečnosti ve východní Evropě“ a „hrozba použití síly k dosažení jakýchkoliv cílů ze strany Ruska je neakceptovatelná“ – to zaznívá například v úvodu dokumentu, v němž se mimo jiné píše také o tom, že Česko podporuje demokratickou transformaci Ukrajiny. 

V dokumentu, jenž má osm stran, se rovněž připomíná postoj předsedy vlády či resortu zahraničí. Mimo jiné v přílohách jsou otázky a odpovědi – příklady toho, jak by se mělo odpovídat například na dotazy jiných diplomatů. 

Jeden z dotazů se například týká otázky, jak bude probíhat případná evakuace diplomatů z Ukrajiny. V odpovědi pak stojí toto: „Nejdřív by odcházeli rodinní příslušníci a personál, jehož přítomnost není v případě eskalace nezbytně nutná, jako poslední velvyslanec. Podle toho, jak by se situace vyvíjela. Co se týče počtů, jedná se o zhruba stovku pracovníků ZÚ Kyjev a GK Lvov a jejich rodinných příslušníků.“

Server iDNES.cz se pak zabývá také otázkou zemního plynu – tedy částí, v níž je jen jedna otázka. „A to k tomu, jaký je názor současného ministra zahraničních věcí Jana Lipavského na fakt, že evropská těžba plynu klesá a závislost na Rusku roste,“ zmiňuje server iDNES.cz. A přidává také odpověď, v níž zaznívá, že nás Putin naučil, že nejsme závislí na ruském plynu. „Byl to jeho nejkrásnější vánoční dárek Evropě,“ píše se.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků, což vyvolalo obavy Kyjeva i Západu, že jde o přípravy na vojenskou ofenzivu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…