Osobnosti v ODS? Nejsou. Komentátor udeřil na Fialu

14.06.2019 22:16

Poslanec Václav Klaus mladší založil nové hnutí Trikolóra a ODS se podle komentátora serveru Info.cz Petra Holce tváří, jako že se jí to netýká. Nemusí to však být tak docela pravda. ODS podle Holce scházejí výrazné osobnosti, což se na střetu s Klausem může projevit v plné nahotě. Václav Dolejší ze serveru Seznam Zprávy však dodal, že i Klausově novému hnutí schází osobnosti. Řeší tedy podobný problém jako ODS.

Osobnosti v ODS? Nejsou. Komentátor udeřil na Fialu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Představitelé ODS tvrdí, že vzniku nového Klausova hnutí Trikolóra nevěnovali žádnou pozornost. „Silná slova často jen maskují strach,“ poznamenal k tomu Petr Holec, který připomíná, že Klaus junior byl výraznou tváří obrozené ODS. Straně se teď podle něj podobně silných osobností nedostává. Klaus býval mezi voliči známější než sám předseda Fiala a to už něco znamená.

Anketa

Jaký volební výsledek může ve sněmovních volbách dostat Klausovo hnutí Trikolora?

hlasovalo: 21428 lidí

„Před oficiálním vznikem Trikolóry (Fiala) řekl, že Klause ml. nesleduje, protože je teď pořád na ulici mezi lidmi, a tam se ho na něj prý nikdo neptá. Možná by se na něj měl zeptat on sám a nejlíp ve vlastní partaji. ODS totiž poslední dobou stagnuje a právě Fiala by mohl být špuntem jejího dalšího růstu. Navíc Trikolóra je velká neznámá, která může ohrozit i ODS, ačkoli nejen Fiala dělá, jako by nová partaj neexistovala,“ poznamenal Holec.

Uznal, že Fiala zachránil ODS a coby profesor politologie jí dodal punc solidnosti, ale na rozdíl od Klause nedokáže poutat pozornost davů, takže možná bude prvním šéfem ODS, který se nikdy nestane premiérem. Zvlášť ne ve chvíli, kdy jeho straničtí kolegové mohou usoudit, že se Fiala stal žábou na prameni dalšího růstu strany.

Jenže problémy se sháněním výrazných tváří má i Klaus mladší. Tvrdí to alespoň Václav Dolejší, podle něhož se sice na vznik nové strany přišly podívat asi dvě stovky příznivců, ale nových tváří bylo pomálu. Na pódiu s Klausem stáli např bývalí členové ODS nebo lidé, kteří s ní byli v minulosti spojení.

„Klausovi se zatím povedlo ‚ulovit‘ jako spoluautora ekonomického programu Miroslava Ševčíka, proděkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze. Tedy muže, jehož část akademické obce kritizuje a v minulosti dokonce někteří učitelé po sporech s ním školu opustili,“ napsal.  

 

 

„Hned v úvodu se tak ukázala Klausova největší slabina: Zatím nedokáže pro svou cestu a názory nadchnout významné stoupence. To se mu vlastně nepodařilo ani v ODS, kde sice byl hodně vidět a slyšet, ale žádné vnitrostranické křídlo za sebou nezformoval,“ pokračoval v komentáři Dolejší.

Sám Václav Klaus mladší v tom však nevidí problém. Za nadějné nováčky hnutí označil olomouckého právníka Tomáše Grygara nebo tlumočnici Natálii Vachatovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…