Osobo Samková, nemáš právo urážet islám, naštval se představitel Turecka. Ale „osoba“ se nezalekla a dnes přiložila pod kotel

23.05.2016 7:41

Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Necati Bigali se tvrdě obul do advokátky Kláry Samkové. Nesmírně ho urazilo, jak se na půdě Poslanecké sněmovny vyjádřila o islámu. Srovnala ho s nacismem. Podle Jeho Excelence to svědčí o islamofobii panující v Česku. Samková si to ale nenechala líbit a vrátila panu velvyslanci úder.

Osobo Samková, nemáš právo urážet islám, naštval se představitel Turecka. Ale „osoba“ se nezalekla a dnes přiložila pod kotel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Anketa

Andrej Babiš zvažuje Věru Jourovou coby kandidátku na prezidenta. Co vy na to?

hlasovalo: 7079 lidí

Server islamonline.sk přinesl vyjádření tureckého diplomata působícího v Praze Ahmeta Necatiho Bigaliho, jenž dal jasně najevo, že nikdo nemá právo očerňovat islám, ale nejen islám. „Urážlivá slova této osoby, Kláry Samkové, jsou otřesná a absolutně nepřijatelná. Nikdo nemá právo očerňovat islám, ani žádné jiné náboženství,“ rozčílil se diplomat. 

Samková spáchala trestný čin, soudí diplomat

Za velmi nešťastné považuje už to, že slova advokátky Kláry Samkové zazněla na půdě českého zákonodárného sboru. Pořadatel debaty, kterým byl podle velvyslance poslanec Zdeněk Soukup (ANO), si měl ohlídat, kdo všechno se tam chystá vystoupit.

Samková totiž svým vyjádřením prakticky spáchala trestný čin, domnívá se velvyslanec, a to jak z pohledu mezinárodního práva, tak podle práva českého. Příslušné české orgány by proto měly zasáhnout. Už z předchozích vyjádření advokátky je podle Jeho Excelence zřejmé, že se islamofobie v Česku prohlubuje. A Turky to velmi znepokojuje.

Advokátka Klára Samková však v rozhovoru pro server Echo24.cz přešla do rychlého protiútoku. „Pan velvyslanec jenom dokazuje, že se jaksi rozhodl, že má být právo šaría uplatněno i v zemi, kde nefunguje a není součástí právního řádu, vůči člověku, který ho neuznává. Hluboce se mýlí, jestliže se domnívá, že moje výroky jsou trestné. Pakliže by byly, tak by bylo zcela zřejmé, že už tady zvítězil politický výklad práva,“ poznamenala dáma.

Samková potvrdila, že spolupracovala s Islámskou nadací v Praze

Jako advokátka je toho názoru, že žádný český zákon neporušila. Svá slova prý navíc rozhodně nepronesla proto, že by chtěla někam kandidovat. Do strany k panu Martinu Konvičkovi se prý rozhodně nevrátí. Pronesla svá slova proto, že si to opravdu myslí. Islám vidí jako ideologii, kterou v podstatě nelze opustit – hrozí za to tresty smrti. Umírnění muslimové, o kterých se v Evropě hodně mluví, jsou podle Samkové jen odpadlíci od víry.

Samková také v rozhovoru potvrdila, že v minulosti spolupracovala s Islámskou nadací v Praze, což prozradil Muneeb Alrawi v rozhovoru pro deník Právo. „Ano, to je pravda, spolupracovala jsem s nimi v roce 2001. Dosud jsem se k tomu nevyjadřovala, protože jako advokátka jsem vázána mlčenlivostí vůči klientovi. Pan Alrawi toto porušil a evidentně si přeje, abych o tom hovořila, takže ať mě zbaví mlčenlivosti a já potom sdělím všechny další okolnosti,“ konstatovala.

Za svými slovy si Samková stojí. „Já jsem si ten problém s islámem nevymyslela. Proto se ptejme spíše, co je na obtíž? Diskuse? Jiný úhel pohledu? Kvůli tomu, že svá slova neřeknu, tento pohled nezmizí,“ uvedla Samková v rozhovoru pro MF Dnes. 

„Islám není jen ideologie, ale způsob života. Komunisti i nacisti nechávali alespoň v té nejintimnější sféře intimních vztahů volnost. Na chalupě si každý mohl sekat trávu, jak chtěl. Islám je ideologie, která inheruje do každodenního intimního života. Já jsem nechtěla nikoho urazit ani naštvat, já jsem se pokusila tu věc pojmenovat na základě velmi intenzivního studia,“ brání se Samková tomu, že by její řeč byla populistická. Turecký velvyslanec dle jejího názoru odešel z besedy proto, že byl zmatený. Nedovedl si prý totiž vůbec představit, jak se zachovat v situaci, kdy jej někdo odhalil. 

Ani přes kritiku svých slov se Samková nezalekla a pokračovala v kritice islámu. „Islám vůbec nemůže existovat. Islám je náboženství, které vylučuje existenci jakéhokoliv jiného náboženství. A to je skutečně bitva kdo s koho,“ podotkla Samková.

„Kdyby muslimové odešli dobrovolně z Evropy, kdyby v Saúdské Arábii přestala platit náboženská policie, kdyby se v arabském a muslimském světě mohla rozvíjet jiná náboženství. Kdyby všude mohly stát kostely a kdyby víra ostatních náboženství byla přirozeně tolerována. To vše ale považuji takřka za vyloučené,“ dodala závěrem advokátka fakta, která by ji přesvědčila o tom, že tito lidé chtějí žít v míru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…