Ostrá Rada ČT: Dvořák křičel kvůli milionům, usnesení proti Řezníčkovi. Ryšánková píše o chaosu

21.06.2023 22:56 | Ze sítí

Rada České televize dnes projednávala Výroční zprávu o hospodaření ČT za rok 2022 v napjaté atmosféře. Místopředseda rady České televize Pavel Matocha se na svém facebooku posléze věnoval výstupu se šéfem ČT Petrem Dvořákem, který odmítá ukázat milionové smlouvy, nebo konstatování rady, že předvolební Superdebata a Prezidentský duel vykazovaly známky porušování principu nestrannosti a rovného přístupu ke kandidátům. Jeho komentáře zaujaly analytičku Irenu Ryšánkovou a co říct měl také nový generální ředitel ČT Jan Souček.

Ostrá Rada ČT: Dvořák křičel kvůli milionům, usnesení proti Řezníčkovi. Ryšánková píše o chaosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování rady ČT

„Vyzvali jsme na dnešním jednání Rady ČT končícího generálního ředitele, aby bezodkladně informoval naši dozorčí komisi o všech smlouvách nad milion korun, které ještě hodlá podepsat. Petru Dvořákovi se to vůbec nelíbilo a vykřikoval, že je to od Rady ČT nezákonný požadavek. Radnímu Mrklasovi, který s tímto návrhem přišel, skákal do řeči, přestože předsedající neudělil řediteli Dvořákovi slovo,“ popisuje Matocha dění během jednání Rady ČT.

„Je dobře, že tento styl řízení ČT a nerespektování Rady ČT již brzy skončí. Petr Dvořák dnes svým chováním potvrdil, že Rada ČT udělala naprosto správné rozhodnutí, když mu nedala třetí mandát a zvolila nového generálního ředitele. Těším se na spolupráci s Janem Součkem, na normální komunikaci mezi generálním ředitelem a Radou ČT,“ doplnil místopředseda rady.

A dodal, že zároveň rada pověřila dozorčí komisi, aby monitorovala průběh předávání funkce mezi Petrem Dvořákem a Janem Součkem.

Výstup s ředitelem Dvořákem zaujal i analytičku Irenu Ryšánkovou, která jednání Rady ČT sleduje pravidelně a patří v této oblasti k nejobeznámenějším.

Citovala Dvořákova slova, která zazněla: „Pokud si myslíte, že chci na konci mandátu uškodit České televizi, tak mne odvolejte.“

A již o pár minut později poznamenala, že „Rada České televize je evidentně v troskách a chaosu“.

Matocha na sociální síti také informoval, že Rada ČT dnes konstatovala, že předvolební Superdebata a Prezidentský duel vykazovaly známky porušování principu nestrannosti a rovného přístupu ke kandidátům. Toto kritické konstatování se prý opírá o analýzu prof. Jana Jiráka, kterou si RČT objednala, a dnes ho Rada ČT schválila velmi dominantní většinou (proti byl pouze René Kühn).

NAHRÁVKA CELÉHO JEDNÁNÍ RADY ČT

„Připomeňme, že stávající generální ředitel Petr Dvořák výkon moderátora Řezníčka v těch předvolebních debatách opakovaně chválil a spolu s ředitelem zpravodajství Zdeňkem Šámalem tvrdili, že Rada ČT nemá co posuzovat tyto dvě debaty samostatně, vytrženě z kontextu ostatního vysílání. Je dobře, že Rada ČT tento bod projednala a jednoznačně rozhodla,“ dodal Matocha.

Ředitel Dvořák a ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal si proti posudku profesora Jiráka nechali zpracovat expertizu vlastní, která tvrdila, že moderování Martina Řezníčka bylo v naprostém pořádku. Argumentace vycházela z toho, že jeden pořad nemůže být hodnocen izolovaně, ale jen jako součást celého vysílání.

Proti výkladu Dvořáka se Šámalem se postavil nový generální ředitel Jan Souček, který pro Deník N uvedl: „Nemohu souhlasit s Petrem Dvořákem ani se Zdeňkem Šámalem, že je potřeba dvě hlavní prezidentské debaty zasazovat do širokého kontextu ostatního předvolebního vysílání. Jsem přesvědčený, že pokud veřejnoprávní médium zpracovává dvě hlavní předvolební superdebaty, musejí ty pořady v hodnocení obstát samy o sobě.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …