Ostrá demonstrace nepomohla, Důl Paskov bude uzavřen

17.09.2013 19:56

Společnost NWR, vlastníci těžařskou společnost OKD, se navzdory protestům horníků rozhodla uzavřít Důl Paskov. Oznámila to v úterý večer, jen několik hodin poté, co do bývalého sídla vedení dolů vnikly desítky rozhořčených havířů. Informaci o uzavření dolu přinesla Česká televize.

Ostrá demonstrace nepomohla, Důl Paskov bude uzavřen
Foto: Daniela Černá
Popisek: „Bakalo, ty lumpe, odejdi," stálo na papíře

Důl Paskov patřil k nejproblematičtějším lokalitám moravskoslezského těžařského gigantu. Těžba v geologicky náročných podmínkách a s nedávno nakoupenými drahými přístroji byla velmi drahá a klesající cena uhlí na světových trzích způsobila společnosti velké ztráty. Server Aktuálně.cz přinesl informaci, že jen za první pololetí tohoto roku společnost na těžbě prodělala 3,5 miliardy korun.

Zavření Dolu Paskov se však stalo předmětem velké kritiky zejména ze strany odborářů. V dole mělo práci 3 000 horníků, celkem prý Paskov v regionu generoval deset tisíc pracovních míst. Odboráři hovořili dokonce o „sociální těžbě“, subvencované státem.

Společnost OKD, jejíž tváří je menšinový vlastník Zdeněk Bakala, má v poslední době vážné finanční problémy. Nevhodné akvizice ve spojení s poklesem cen uhlí na světových trzích vedla k miliardovým ztrátám, které již Bakala a další vlastníci nebyli ochotni dále zvyšovat. O následném řešení situace budou manažeři zítra jednat s vládou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…