Ostravský soud odročil Langerův případ

06.11.2015 14:16

Krajský soud v Ostravě dnes odročil na neurčito případ věcí zabavených policií v bytě a kanceláři bývalého ministra a nyní advokáta Ivana Langera. Dokumenty a také počítač kriminalisté zabavili při domovních prohlídkách na začátku olomoucké korupční kauzy. Langerovy dokumenty ale podle advokátní komory souvisejí s výkonem jeho advokátní praxe, komora je odmítla kriminalistům vydat. Byly proto podány dva návrhy na jejich vydání, kterými se dnes zabýval soud.

Ostravský soud odročil Langerův případ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

"Oba návrhy soudkyně dnes postupně odročila na neurčito. Chce se s obsahem zajištěných dokumentů nejprve seznámit," řekl ČTK mluvčí soudu Dalibor Zecha. "Není to jednání o mě. Je to jednání o věcech, které souvisejí s povinností advokáta zachovávat mlčenlivost. Je rozhodováno o tom, zda budou v trestním řízení dotčena práva třetích osob," řekl ČTK Langer. Více dnes nechtěl jednání komentovat.

Krajský soud v Ostravě rozhodoval o návrzích, které podal Okresní soud v Ostravě a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Právě tyto orgány nařídily domovní prohlídky.

Policie v první polovině října při prohlídkách u Langra v bytě za přítomnosti dvou zástupců advokátní komory zajistila některé písemnosti, které souvisejí s jeho advokátní činností. Zástupci advokátní komory proto v souladu se zákonem na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Nejvyššího soudu ČR se totiž nově za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti.

"Zajištěné dokumenty byly zapečetěny a v držení advokátní komory. Její zástupce je dnes předal soudkyni," uvedl Zecha. Potvrdil, že se jednalo o listiny, CD nosiče a také počítač.

Podle Zechy se soudkyně nyní s obsahem dokumentů jako jediná seznámí. Pokud zjistí, že obsahují skutečnosti, na které se vztahuje povinnost mlčenlivosti, vrátí je advokátovi. V opačném případě rozhodne o jejich vydání k účelům trestního řízení a předá vše policii. Soud není omezován žádnou lhůtou. "Vše bude záležet na čase potřebném na prostudování dokumentů," řekl Zecha.

Langer nepatří mezi čtyři obviněné v olomoucké kauze, kterou policie vyšetřuje pod označením Vidkun. Obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení v kauze čelí hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), olomoucký šéf odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým přítelem. Rozbořil je jako jediný stíhán na svobodě, zbylé tři soud poslal do vazby. Vedení ČSSD Rozbořila kvůli jeho obviněné vyzvalo k odstoupení z funkce.

Podle informací ČTK byli policisté Petrůj i jeho nadřízený Kadlec obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Hejtman čelí obvinění z podplácení a podnikatel Kyselý je podezřelý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…