Osvoboďte lidi od policie. Znělo z Německa. A silná slova už i od nás

17.08.2021 12:18 | Ze sítí

Stane se brzy bláznivý vtip hořkou realitou? Lidskoprávní organizace Liga LIBE upozorňuje na posun, ke kterému dochází v otázce ozbrojených policejních sborů. Aktivismus v Evropě i ve světě totiž začíná nabírat na obrátkách. Jak dopadne policie?

Osvoboďte lidi od policie. Znělo z Německa. A silná slova už i od nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policistky na koních, ilustrační foto

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí

Liga LIBE povědomí o svých aktivitách navyšuje například pomocí drobných propagačních materiálů. Před několika lety začala organizace rozdávat následující samolepku. „Co dál, zakážeme policii?“ Záměrně absurdní dotaz měl zvýraznit nesmyslnost některých snah o omezování vlastnictví legálně držených zbraní. „Legálně držené zbraně chrání naše životy,“ stojí dále na samolepce. Že původní vyznění před lety mělo být laděné spíše do absurdna, dokládá i následující věta o účelu samolepky, která „měla na něčem opravdu naprosto tehdy nemyslitelném podobné demonstrovat na jakési zvrhlé úvaze, že by snad po zbraních mezi lidmi měla být omezována a zakazována třeba i policie...“ To jen dokládá, k jak dalekému posunu ve společnosti za pouhých několik roků došlo.

 

Samolepka z dílny Ligy LIBE

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
To dokládá i rok stará zpráva o tom, že němečtí Zelení, konkrétně jejich mládežnická organizace, vyzvala k výraznému omezení pravomocí státních bezpečnostních složek. Mladí němečtí Zelení si to představují tak, že práci policie postupem času nahradí v otázce řešení konfliktů řádná prevence a spolupráce. Cílem mladých Zelených je vytvořit „osvobozenou společnost, která postupně překoná násilí a represi jako prostředek k řešení sociálních problémů“. Jedním z prostředků, které chtějí využívat, je i odzbrojování policejních složek.

Liga LIBE dále k situaci před několika lety píše: „No to jsme ještě nevěděli – a popravdě si nedokázali ani vůbec představit – že podobné tendence do budoucna dokonce opravdu přijdou. A  že ti, kteří by chtěli slušné a bezúhonné občany ve společnosti odzbrojit (a co navíc paradoxně dokola tvrdí, že od zajištění bezpečí občanů tu nejsou jejich zbraně, ale právě policie), budou chtít státní bezpečnostní složky dokonce omezovat, odzbrojovat či rovnou rušit (krásný pro to výraz ‚defundovat‘). A nahrazovat je prý ‚sociálními pracovníky‘...“

„Takže, v případě té samolepky jsme se opět (stejně jako jsme například, s tehdejší nadsázkou, hrozili, že po soukromých zbraních začnou omezovat třeba i auta, bydlení atd.) stali nechtěnými proroky a vizionáři. Bohužel...“ hořce komentuje Liga LIBE nastálý společenský posun. V příspěvku dále poukazuje také na hnutí Black Lives Matter, které v USA hodně prosazuje právě kampaň nazvanou Defund the police, tedy Zastavme financování policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…