Osvobozování Ruska: Druhá fáze. Dobrovolníci neposlouchají rozkazy, jen „konzultují“

02.06.2023 7:15

„Začínáme druhou fázi. Ruské dobrovolnické sbory bojující na ukrajinské straně oznámily, že se chystají k dalším útokům na cíle v Rusku. Ukrajinci zdůrazňují, že nebudou mít žádný vliv na to, co tyto jednotky budou provádět na území Ruska. Mezitím z NATO zaznívá, že teď hned se Ukrajina nestane členem aliance, ale Ukrajina se může dál spolehnout na to, že ji bude aliance podporovat. Ukrajinci prý chytili ruského špiona z Bachmutu. Co ho teď čeká?

Osvobozování Ruska: Druhá fáze. Dobrovolníci neposlouchají rozkazy, jen „konzultují“
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
Válka na Ukrajině trvá již 464 dní a Ruský dobrovolnický sbor a Legie svoboda pro Rusko se znovu hlásí o slovo. Obě skupiny složené z ruských dobrovolníků hlásí, že zahájily druhou fázi osvobozování své vlasti. Z ukrajinské strany zaznívá, že tyto jednotky operují na území Ruska zcela nezávisle na armádě Ukrajiny, i když na ukrajinském území prý tyto jednotky konzultují s ukrajinským velením, co by bylo dobré zrealizovat a co raději nedělat.

Z ukrajinské strany zaznívá, že vláda v Kyjevě „nemá žádnou odpovědnost“ za ruské disidentské skupiny, které tvrdí, že bojují uvnitř ruského území. Tyto skupiny „jednají na vlastní pěst, a proto je obtížné na ně dohlížet“, uvedl náměstek ukrajinského ministra zahraničí Andrij Melnyk. Anglicky mluvící čtenáře na jeho slova upozornila americká zpravodajská sanice CNN.

Melnyk tak uvedl, že Ukrajina „má legitimní právo útočit na cíle uvnitř Ruska“, ale varoval, že musí „postupovat opatrně“. „Naši partneři a naši klíčoví spojenci požádali Ukrajinu, aby nepoužívala nějaké zbraně, které jsme dostali na ruské území, a to je ujednání, kterého si opravdu vážíme," řekl náměstek ministra zahraničí.

Podle britské BBC ruská strana hlásí, že pokus o útok v Bělgorodské oblasti úspěšně odrazila. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek večer oznámilo. Že se mu v Bělgorodské oblasti podařilo zničit na 50 ukrajinských „teroristů“, čtyři bojová obrněná vozidla, víceúčelový raketomet Grad a nákladní automobil. BBC si však upozornila, že tyto informace nebylo možné ověřit.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin je o situaci v Bělgorodu informován, a kritizoval mezinárodní výbor za to, že neodsoudil Ukrajinu.

„Dnes, asi ve 4.00 (moskevského času), po ostřelování, se nepřítel, skládající se z 30 ozbrojenců a sedmi obrněných vozidel, pokusil zaútočit ve směru na Volčansk a mezinárodní automobilový kontrolní bod Šebekino. Dělostřelectvo Západního vojenského okruhu zahájilo palbu a zničilo až deset útočníků a obrněné bojové vozidlo. Nepřítel ustoupil směrem na Pletenevku,“ napsala k tématu ruská státní agentura RIA Novosti.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW), který se odvolával na ruské proválečné blogery, útok odráželo 20 ruských pohraničníků a 20 branců, jakož i ruské letecké a dělostřelecké jednotky. Ruští milblogeři tvrdili, že formace, které prováděly nájezdy u Šebekina a Nové Tavolžanky, byly zhruba o velikosti roty a měly tanky i další obrněná bojová vozidla.

Bělgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov oznámil, že ruští představitelé v Bělgorodské oblasti evakuovali 200 dětí do Penzenské oblasti a 3. června plánují evakuovat dalších 600 dětí do Kalužské a Jaroslavské oblasti. Ruská služba BBC 1. června uvedla, že se Gladkov dohodl s úřady několika ruských oblastí, že během evakuace přijmou 1200 obyvatel Bělgorodu.

Mezitím z řad NATO zaznívá, že státy aliance budou podporovat Ukrajinu, až dokud válka nedospěje ke konci. „Tak dlouho, jak to bude nutné,“ zaznělo od generálního tajemníka NATO.

„Všichni souhlasíme s tím, že uprostřed války nemůžeme z Ukrajiny udělat plnoprávného člena NATO, ale zároveň se musíme připravit na to, co se stane, až válka skončí, protože pak musíme zajistit, aby se historie neopakovala,“ řekl generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg s tím, že pokud by Putin zvítězil, vyslalo by to signál, že je v pořádku používat násilí proti jiným národům.

Britský premiér Rishi Sunak se vyjádřil obdobně. Také on zdůraznil, že Velká Británie poskytne Ukrajině pomoc, aby armáda dosáhla při protiofenzivě kýžených úspěchů. Uvedl, že Spojené království bylo „také první zemí, která poskytla bojové tanky – na tento rekord jsem hrdý“.

Z Ukrajiny přišla zpráva, že tajná služba SBU zadržela potenciálního špiona, ukrajinského občana z Bachmutu, který předával informace do Ruska. Čtenáře o tom informoval server Kyiv Post.

„Vojenská kontrarozvědka a vyšetřovatelé SBU odhalili dalšího potenciálního zrádce v rámci mnohostranné speciální operace ve frontových oblastech Ukrajiny. Podezřelým byl obyvatel Bachmutu,“ uvádí se v prohlášení SBU.

Údajně byl naverbován Nikitou Klimovským, představitelem ruské Hlavní zpravodajské správy (GRU) před plnohodnotnou invazí. Důstojníci ukrajinské vojenské kontrarozvědky a vyšetřovatelé SBU tvrdí, že podezřelý používal ke komunikaci s GRU službu Telegram messenger. Při prohlídkách prý SBU našla dva mobilní telefony, z nichž jeden používal pouze ke komunikaci se svými ruskými nadřízenými.

Podezřelý je podle serveru Kyiv Post v současné době ve vazbě a hrozí mu doživotní trest odnětí svobody.

Mezitím Kyjev čelil dalšímu leteckému útoku. Tentokrát podle ukrajinské armády mířilo na město deset ruských raket Iskander. Údajně byly všechny sestřeleny. Informuje o tom washingtonský Institut pro studium války (ISW).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Ruští" teroristé, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 02.06.2023 10:21:18
Tihle pitomci ani netuší jak pomáhají Putinovi. Doposud nemalá část ruské populace nechápala tuto válku, ale tím, že jsou podnikány útoky na území Ruska, získávají Putinova slova o boji za existenci Ruska a Rusů na váze a začínají dávat smysl.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…