Otřesné? Rusové prý páchají v Sýrii zvěrstva zakázanými zbraněmi, lidé trpí

17.08.2016 7:41

Server Britské listy píše, že Rusko a syrské vládní jednotky provedly za posledních čtyřiadvacet hodin 200 náletů na syrské město Aleppo. Na jednom příběhu pak ukazuje, jak takové bombardování dopadá na život civilního obyvatelstva. Server Aktuálně pak přináší informaci, že ruská armáda útočí na civilní cíle zápalnými bombami.

Otřesné? Rusové prý páchají v Sýrii zvěrstva zakázanými zbraněmi, lidé trpí
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Je 29. července a lékaři v malé nemocnici ve městě Aleppo čekají na příchod raněných. Jen nejvážněji zraněné osoby dostanou luxus nosítek.

Celý text je ZDE

Přichází Mawan. Je mu devět měsíců. Byl příliš blízko barelové bombě, kterou shodila Asadova armáda.

Mawan neměl štěstí, protože mu nebylo dobře a jeho strýc ho vezl do nemocnice, když spadla bomba. Ale měl štěstí, protože přežil. Jeho strýce Samira bomba zabila. A další tři lidi.

Server k tomu podotýká, že Aleppo je v současnosti nejhorší město na světě.

Server Aktuálně.cz zase píše o tom, že Rusko využívá v bojích v Sýrii zápalné zbraně, které ohrožují civilní obyvatelstvo a způsobují požáry. Organizace Human Rights Watch (HRW) totiž tvrdí, že jen za posledních šest měsíců ví o minimálně osmnácti takových případech.

„Syrská vláda a Rusko by okamžitě měly přestat útočit v civilních oblastech zápalnými zbraněmi,“ apeluje Steve Goose z HRW. „Způsobují hrozná zranění a nesnesitelnou bolest, takže by jejich používání v oblastech obývaných civilisty měly všechny země odsoudit.“

Celý text je ZDE

Jím zmiňované hořlaviny způsobují extrémně bolestivé a těžko léčitelné popáleniny a obtížně uhasitelné požáry.

HRW sesbírala o používání zápalných bomb při ruských náletech fotografické a audiovizuální důkazy, které pořídili obyvatelé napadených měst. Jedná se buď o obrázky již vybuchlých bomb na zemi s viditelným označením, zdokumentované škody, které napáchaly, nebo dokonce videozáznamy přímo z útoku.

Podle svědků při nich utrpělo zranění přinejmenším 12 civilistů.

Rozsah nasazení bomb podle HRW výrazně vzrostl od loňského září, kdy se do občanské války v Sýrii zapojilo Rusko. Řada zemí – kromě evropských i USA či Turecko – přitom jejich využívání zavrhla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…