Ovčáček ven. Džamila Stehlíková sbírá podpisy

09.02.2022 16:29

Někdejší ministryně Džamila Stehlíková, kterou nyní popotahuje Hrad za její výroky o zdraví prezidenta, se rozhodla k protiútoku. Založila petici za odstoupení kancléře Vratislava Mynáře, hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka a poradce Martina Nejedlého. Píše o tom server iDNES.cz. Sama Stehlíková pak o petici informovala na Twitteru.

Ovčáček ven. Džamila Stehlíková sbírá podpisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

„Chcete, aby Mynář, Ovčáček a Nejedlý přestali ohrožovat bezpečnost České republiky a tropit si z nás žerty?“ zeptala se na sociální síti Stehlíková a zveřejnila petici za odstoupení těchto tří mužů. „Vyjadřujeme nespokojenost s fungováním Kanceláře prezidenta republiky, která se stává bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku,“ podotýká pak psychiatrička v úvodu petice.

Hovoří pak mimo jiné i o tom, že pracovníci Kanceláře prezidenta republiky nesplnili svou povinnost a nepředali prezidentovi tajnou zprávu Bezpečnostní informační služby o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, která byla doručena na Hrad 7. dubna 2021. 

„Existuje důvodná obava, že pracovníci Kanceláře prezidenta republiky porušují předpisy při nakládání s utajovanými informacemi a tajná zpráva o Vrběticích se dostala i k lidem, kteří neměli patřičnou bezpečnostní prověrku. Předmětem vyšetřování NCOZ je i podezření, že informace z této zprávy byly předány zástupcům Ruska, tedy cizí mocnosti, která útoky zosnovala. Když si 21. ledna 2022 vyžádali tuto zprávu detektivové NCOZ, Kancelář prezidenta republiky jim zprávu nevydala s tím, že už byla skartována, a to ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2021. Tento postup neodpovídá současným předpisům při nakládání s utajovanými informacemi,“ uvádí Stehlíková v petici.

„Ředitel odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se chová vůči médiím a veřejnosti s pohrdáním, neplní své povinnosti, zatajuje informace o zdravotním stavu prezidenta republiky a prokazatelně opakovaně lhal, například při sdělování veřejnosti neexistujícího jídelníčku prezidenta. Ztráta důvěry v pracovníky kanceláře prezidenta republiky může vést ke ztrátě důvěry k instituci prezidenta republiky, vyvolává u mnoha občanů obavy z možnosti přebírání pravomocí prezidenta nepovolanými osobami a z ohrožení bezpečnosti České republiky, a to vzhledem k úzkému napojení pracovníků Kanceláře Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého na Ruskou federaci. Není zcela jasné, zda tito pracovníci Kanceláře prezidenta hájí zájmy České republiky nebo Ruské federace. Rusko nepovažuje Česko za přátelskou zemi, v současné době vytváří velké napětí na mezinárodním poli stahováním armády k ukrajinským hranicím a netají se záměrem obnovit svůj vliv v bývalých zemích Varšavské smlouvy včetně České republiky,“ dodává před výzvou k odstoupení Mynáře, Ovčáčka a Nejedlého.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně na petici zareagoval pro server iDNES.cz. „Věc přecházím mlčením. Objevit krásu ticha naléhavě doporučuji i paní Stehlíkové,“ uvedl. Aktivity Stehlíkové nechtěl komentovat ani kancléř Mynář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…