Ovlivní čtvrteční útok francouzské volby? V rozhlase debatovali o kandidátech. Jeden z nich se prý myšlenkově zastavil v roce 1968

21.04.2017 18:45

Francouzi a Francouzky půjdou v neděli volit svého prezidenta či prezidentku. Jak volby ovlivní fakt, že 30 procent voličů dosud není rozhodnutých? A jak je ovlivní čtvrteční teroristický útok na Champs-Élysées? Bývalý velvyslanec ve Francii Petr Janyška má za to, že útok volby ovlivní jen málo, zatímco režisérka Andrea Sedláčková působící ve Francii má za to, že tento útok volby ovlivní hodně.

Ovlivní čtvrteční útok francouzské volby? V rozhlase debatovali o kandidátech. Jeden z nich se prý myšlenkově zastavil v roce 1968
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vítězný oblouk v Paříži

Karolína Koubová si ve speciálu Českého rozhlasu k francouzským volbám pozvala politologa Lukáše Macka z Dijonu, režisérku Andreu Sedláčkovou z Paříže, bývalého velvyslance ve Francii Petra Janyšku, redaktorku týdeníku Respekt Kateřinu Šafaříkovou, zpravodaje Jana Šmída a zpravodaje Pavla Nováka.

Petr Šmíd na úvod uvedl, že policie řeší teroristický útok na Champs-Élysées a snaží se např. zjistit, jak je možné, že člověk, který byl mnoho let ve vězení, mohl držet zbraň. Janyška ovšem okamžitě doplnil, že tento útok bude mít na volby minimální dopad, protože naštěstí nedošlo k žádnému masakru ve stylu hudebního kubu Bataclan. Politolog Macek dal velvyslanci v podstatě za pravdu. Zdůraznil, že Marine Le Penová v souvislosti s útokem opakuje jen věty, které říká už celé měsíce.

Mnoho Francouzů si prý nepřeje, aby Le Penová uspěla

Podle Sedláčkové si mnoho Francouzů nepřeje, aby byť už jen v prvním kole uspěla krajně pravicová politička Marine Le Penová. „Lidé si podle mě z velké části nepřejí, aby se do druhého kola dostala Marine Le Pen,“ podotkla dáma. Na rozdíl od pánů se ale domnívá, že teroristický útok na pařížském bulváru může voliče ovlivnit hodně.

Sedláčková však na vlnách Českého rozhlasu překvapila posluchače i další hosty tvrzením, že Marine Le Penová v podstatě vede levicovou stranu, nikoli stanu pravicovou, pokud se podíváme na ekonomický program Národní fronty. „Je to strana, která je výrazně nalevo, protože ona má významně levicový ekonomický program. Absorbovala asi 10 procent komunistických voličů,“ zaznělo z úst režisérky.

Politolog Macek doplnil, že takovéto škatulkování je trochu zavádějící, protože všechny populistické strany si rády půjčují chytlavé nápady zleva i zprava. Faktem je, že ekonomicky dokázala Le Penová oslovit dělníky, ale z hlediska bezpečnosti se řadí spíše k extrémní pravici.

Svůj pohled přidal i zpravodaj Jan Šmíd.  „Já jsem se byl podívat na venkově a tam mi lidé říkali, že to byl jediný politik, kterého ve svém životě viděli. Oni říkali: My se cítíme odstrčeni, nikdo se o nás nezajímá. Já tady vidím lehkou analogii s Donaldem Trumpem,“ řekl.

Macron by se líbil v Bruselu

Posléze se hosté věnovali kandidatuře Emmanuela Macrona – středolevicového kandidáta. „Myslím, že by se líbil v Bruselu,“ prohlásil Šmíd s tím, že právě tohle by Macronovi v očích některých voličů mohlo uškodit. Exdiplomat Janyška mu dal za pravdu. „On je velmi proevropský,“ zaznělo z úst někdejšího velvyslance. Macrona vnímá jako kandidáta hlavního proudu, který má velkou šanci uspět – a to i navzdory tomu, že je na francouzské poměry relativně mladý. Letos mu bude 40 let, takže ve Francii je opravdu mladým politikem.

Fillon šíří krásné pravicové ideály, jenže v praxi...   

Třetí na řadu přišel kandidát pravice Francois Fillon, který byl dlouho považován za jasného favorita voleb, ale pak přišla aféra jeho chotí, kde se prozradilo, že byla placena ze státních peněz, přičemž nebylo jasné, co přesně dělala. Vydělala si ovšem takřka milion eur. Podle Janyšky mu škodí, že je to muž, který přišel do politiky mladý a zůstal v ní po celý život. Aféra s manželkou je ovšem jeho největší bolestí.

„On šíří takové ty krásné pravicové ideály, ale pak se ukáže, že jeho žena dostává státní peníze, není jasné za co, ale jemu to nevadí. On si myslí, že ho mnoho lidí bude volit pro hodnoty, které reprezentuje jeho strana. Je ovšem otázka, zda si voliči ještě myslí, že ty hodnoty reprezentuje i Fillon,“ varoval Janyška.

Macek doplnil, že pro řadu voličů bude sice Fillon špatným kandidátem, ale pořád ho budou považovat za menší zlo než jiné kandidáty. Zvlášť s ohledem na to, v jak katastrofické situaci se dnes nachází francouzská levice.

Mélanchon chce z NATO. Myšlenkově se prý zastavil v oce 1968

Poslední na přetřes přišel Jean-Luc Mélanchon, který slibuje, že Francii vyvede z NATO a nastolí v ní zcela nový systém fungování. Proč chce opustit NATO? Aliance podle jeho názoru vede války na několika místech světa a jejím prvořadým cílem není bránit své členy. Režisérka Sedláčková na konto tohoto politika poznamenala, že se myšlenkově zastavil v roce 1968. Vedle toho, že slibuje velké zvýšení minimální mzdy, tak také slibuje, že by zrušil funkci prezidenta. Režisérce je prý sympatický snad jen Mélanchonův ekologický program, ale to je na její vkus velmi málo.  

Janyška dodal, že nebýt osobního selhání Francoise Fillona, neměl by Mélanchon tak velké šance. V jeho prospěch ovšem hraje fakt, že je velmi aktivní a to i na sociálních sítích. I voliči pravice uznávají, že je to velmi charismatický kandidát, který podle někdejšího diplomata stojí v podstatě nalevo od české sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…