PEN klub organizuje protest proti medaili pro Karla Sýse. Ocenění už si prý užil dost za minulého režimu

04.06.2018 21:40

Český PEN klub nesouhlasí s nominací básníka a spisovatele Karla Sýse na státní vyznamenání. Sýsovo ocenění medailí Za zásluhy navrhla prezidentu Miloši Zemanovi Sněmovna. „Za svou angažovanou tvorbu byl (Sýs) dostatečně oceněn už za minulého režimu," stojí ve stanovisku PEN klubu, který dnes obdržela ČTK.

PEN klub organizuje protest proti medaili pro Karla Sýse. Ocenění už si prý užil dost za minulého režimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Sýs

Sýsovi byl za socialismu udělen titul zasloužilý umělec. Nominaci nyní podal komunistický poslanec Leo Luzar, osvojili si ji Stanislav Berkovec (ANO) a Antonín Staněk (ČSSD). V Sýsově charakteristice se píše, že „patří k nejpřednějším a nejoriginálnějším současným českým básníkům" a v současné době řídí literární přílohu komunistických Haló novin.

„Jako jeden z mála českých literátů si zachoval kritické myšlení k současnému politickému dění u nás i ve světě - například patřil k několika spisovatelům, kteří veřejně odsoudili válečnou agresi proti bývalé Jugoslávii a proti Iráku," stojí v medailonku, který obdrželi poslanci.

PEN klub sdružuje spisovatele, vydavatele, překladatele, publicisty, literární vědce i kritiky. Sýsova nominace vzbudila debaty i na sociálních sítích. Prezident návrhům Sněmovny, Senátu a vlády na udělení nebo propůjčení vyznamenání může, ale nemusí vyhovět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…