Pachatelům přestupků bude hůř. Vláda na ně chystá registr a mnohatisícové pokuty

17.05.2014 20:14

Resorty vnitra a spravedlnosti spustily přípravu registru přestupků. Mimo to také počítají se zvýšením finančních sankcí za páchání přestupků, zvláště v okamžiku, kdy budou páchány opakovaně. Server Echo24.cz informuje o tom, že za některé přestupky, jako např. odhazování odpadu mimo vyhrazená místa, bude hrozit pokuta padesát, resp. pětasedmdesát tisíc korun.

Pachatelům přestupků bude hůř. Vláda na ně chystá registr a mnohatisícové pokuty
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Doposud se uvažuje o evidenci některých z přestupků na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, na úseku zemědělství a myslivosti, na úseku obrany České republiky, proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Rozsah takto centrálně evidovaných přestupků může samozřejmě být změněn v návaznosti na připomínkové řízení,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Za založení skládky či odhazování odpadu mimo veřejná místa bude hrozit pokuta 50 tisíc a za opakování přestupku až sedmdesát pět tisíc. Za znečištění veřejného prostranství má hrozit pokuta 20 tisíc korun a při opakování přestupku ještě o deset tisíc víc. Resorty však zatím zvažují časovou lhůtu, během které by se opakování přestupku mělo prodražit. V úvahu přichází jeden až dva roky. Údaje by z registru také mizely, a to automaticky po pěti letech nebo i dříve na základě rozhodnutí příslušné instituce.

Samotné založení registru prý podle odhadů vyjde na 37 milionů korun a provoz bude stát přibližně deset milionů korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…