Pád Arenbergera? Jsou prý dva náhradníci, vlastně jeden

18.05.2021 8:30

Covidový rok je rokem zkázy pro české ministry zdravotnictví za hnutí ANO. Za posledních 12 měsíců post šéfa tohoto resortu opustil Adam Vojtěch, dnešní poradce prezidenta epidemiolog Roman Prymula a brněnský lékař Jan Blatný. Toho teprve před pár týdny nahradil ředitel Vinohradské nemocnice v Praze Petr Arenberger. Jenže mračna už se stahují i nad ním. Premiér Andrej Babiš (ANO) má prý v záloze další dva náhradníky.

Pád Arenbergera? Jsou prý dva náhradníci, vlastně jeden
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval prof. MUDr. Petra Arenbergera ministrem a pověřil ho řízením Ministerstva zdravotnictví

Ministři zdravotnictví to v České republice nikdy neměli lehké, ale zdá se, že covidový rok jim přináší přímo zkázu. Když v září loňského roku odcházel z postu ministra poslanec hnutí ANO Adam Vojtěch, který dnes rozhoduje v Krajské zdravotní na severu Čech, málokdo odhadoval, že bude následovat kolotoč ministrů podobný střídajícím se figurkám na orloji na pražském Staroměstském náměstí.

Vojtěcha nahradil na postu ministra Roman Prymula, jenže tomu za pár dní politicky zlomila vaz schůzka v jedné z vyšehradských restaurací v době, kdy jako šéf resortu sám kvůli covidu nařídil uzavření všech restaurací a hostinců.

Po Prymulovi nastoupil brněnský lékař Jan Blatný, o kterém opozice tvrdila, že byl přístupný rozhovorům a snažil se k vyřešení epidemické situace přistupovat jako odborník. Jenže prezident Miloš Zeman nebyl ani trochu spokojen s tím, že Blatný odmítá povolit využití ruské vakcíny proti covidu Sputnik V, než projde stejným hodnocením u Evropské lékové agentury jako jakákoli jiná vakcína proti koronaviru. Premiér Andrej Babiš poté poslal Blatnému sérii vytýkacích dopisů a nakonec ho 7. dubna odvolal.

Na místo Jana Blatného nastoupil ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Ten dal najevo, že se dovozu Sputniku do Česka nebrání.

Jenže v průběhu měsíce května vyšlo najevo, že ministr Arenberger opomněl ve svém majetkovém přiznání napsat, že vlastní 65 nemovitostí a vydělává desítky milionů korun ročně na tom, že v soukromé klinice prováděl studie, které mohly být prováděny ve vinohradské nemocnici. Ukázalo se také, že nemocnici pronajímá jeden ze svých objektů.  

A nad Arenbergerem se začala stahovat mračna. Dokonce i prezident Miloš Zeman v nedělním Pressklubu na Frekvenci 1 uvedl, že nemá pochopení pro to, že ministr opomněl přiznat desítky nemovitostí a konstatoval, že pokud bude chtít Babiš Arenbergera z vlády vyhodit, nebude proti.

A podle informací serveru Seznam Zprávy už má Babiš připravené dva možné náhradníky.

„Už minulý týden ve čtvrtek se premiér podle zdrojů Seznam Zpráv setkal s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou a také náměstkyní ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martinou Vašákovou. Co na setkání řešili, nechtěly Svrčinová a Vašáková během telefonického rozhovoru říct. Na otázky zaslané přes SMS, ani jedna z nich neodpověděla. Na dotazy nereagovala ani mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. Právě Martina Vašáková a také Vlastimil Vajdák – další náměstek ministra zdravotnictví – jsou podle zdrojů z ministerstva kandidáty na Arenbergerův post. Ke změnám by mohlo dojít na konci května. Ale zda k nim dojde, není jasné,“ napsal server.

Nabízí se tedy otázka - bude mít Česko nového ministra zdravotnictví? Za poslední rok už pátého?

Podle Babiše jsou ale podobné úvahy naprosto nesmyslné.

Vašáková už svým blízkým naznačila, že o ministerský post v této vládě nestojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…