Pád. Němci odmítají elektromobily. ČR: 200 tisíc od Fialy na auto

05.02.2024 9:45

Němci odmítají elektromobily? Zpravodajská společnost Bloomberg informovala o předpokládaném poklesu prodeje elektromobilů v Německu. Má nastat pád jejich prodeje až o 14 %. Už v září loňského roku ukončila německá vláda dotace na nákup elektromobilů pro firmy a na trhu elektromobilů se odehrály první výkyvy. Někteří výrobci již hlásí problémy. Ekonom Lukáš Kovanda varoval, že za pokračujícího útlumu elektromobility Německo nebude schopné plnit emisní cíle. Poptávka po elektroautech klesá i ve Velké Británii. V Česku mezitím Petr Fiala a jeho vláda dotace na elektromobily rozbíhají. Můžete dostat až 200 tisíc Kč na auto.

Pád. Němci odmítají elektromobily. ČR: 200 tisíc od Fialy na auto
Foto: ČEZ
Popisek: V dresu města Havířov budou jezdit dva vozy Hyundai IONIQ

„Předpokládá se, že prodej elektromobilů v Německu poprvé po osmi letech klesne, protože se šíří známky propadu na trhu s elektromobily,“ informovala na konci ledna společnost Bloomberg.

Dodávky elektronických automobilů by v Německu měly klesnout až o 14 procent. Ekonom Lukáš Kovanda to komentoval se slovy, že po fiasku imigrační a energetické politiky krachuje i sázka na elektromobilitu. „Přitom pořádná revoluce elektromobility ještě ani nezačala. Jen 2 % aut na německých silnicích jsou plně elektrická,“ upozornil ekonom.

Růst poptávky by dle jeho názoru i tak měl ještě několik let pokračovat, než začne pád.

Anketa

Který diskusní pořad je nejlepší?

hlasovalo: 13019 lidí

Kovanda též zmínil, že elektroauta jsou pro Němce stále příliš drahá, což si vysvětluje i „nezvládnutou energetickou politikou“, která jim zdražuje elektřinu. Zdárně v Německu neprobíhá ani budování sítě nabíjecích stanic pro elektroauta.

V Německu dotace končí

Od 1. září 2023 v Německu skočily státní dotace na nákup elektromobilů pro firmy. Jejich registrace podle německé Spolkové automobilové agentury (KBA) se meziročně propadly. Automobilka Tesla o 70 procent.

Web Autoforum loni v září informoval, že německý trh jako takový problém nemá, s přes 200 tisíci prodanými vozy byl na úrovni roku 2022. Výkyvy se odehrály pouze v prodeji elektromobilů, což podle webu dokazuje, že většina lidí v podobě elektromobilů nekupují primárně samotná auta, ale pouze dotace s nimi spojené.

V rámci klimatických cílů německé vládní koalice Semafor předsedy Olafa Scholze má po německých silnicích do roku 2030 jezdit nejméně 15 milionů elektromobilů. Podle současných předpovědí se nezdá, že by dosažení cíle bylo reálné.

Podle KBA bylo za rok 2023 zaregistrováno 534 219 elektromobilů s podílem 18 procent na všech registracích.

Stejný účinek na propad registrací bude mít pravděpodobně i zrušení ekologického bonusu známého také jako příspěvek na nákup elektromobilů německou vládou v prosinci 2023. Kupující si na něj mohli nárokovat až 6000 eur, uvedl německý deník Focus.

Ministerstvo hospodářství oznámilo, že „po 17. prosinci 2023 nebude možné podávat Spolkovému úřadu pro hospodářství a kontrolu vývozu (BAFA) žádné nové žádosti o ekologický bonus“. Již schválené dotace nicméně budou vyplaceny.

Výrobci automobilů už pociťují důsledky této situace. Například skupina Lucid Group v lednu oznámila, že počet dodávek a výroba ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 ve srovnání s předchozím rokem poklesly. V důsledku toho se akcie společnosti propadly na rekordní minimum, jak informoval server Wall Street Online.

V ČR až 200 tisíc na osobní auto

„Pokud útlum elektromobility v Německu přetrvá, spadnou do ‚černé díry‘ miliardy eur investic autoprůmyslu a Německo nebude s to plnit přísné emisní cíle, související se zelenou agendou EU,“ avizoval Kovanda.

Německo se navíc musí potýkat s čínským konkurentem, který elektroauta prodává znatelně levněji. Kovanda dodal, že Německo má v posledním čtvrtletí „sklon hnát věci do extrému“. „Po znovusjednocení Němci stále zřetelněji jedou svoji extrémní, ideologickou linku bez korektivu, čímž stále nebezpečněji ‚zatápějí‘ celé Evropě,“ napsal Kovanda na X.

V Česku dotace začínají

Zatímco v Německu většina dotací na elektroauta končí, České republice stát firmám plánuje z Národního plánu obnovy rozdělit 1,95 miliardy korun na podporu elektromobility. Z toho 1,65 miliardy na pořízení bezemisních vozidel a 0,3 miliardy na dobíjecí infrastrukturu.

Podniky všech velikostí budou moci podávat žádosti od 1. ledna 2024 do 30. září 2025, oznámilo Ministerstvo průmyslu a obchodu svou snahu o podporu elektromobility včetně dobíjecí infrastruktury pro podnikatele.

„Tato výzva je vyhlášena v rámci implementace Národního plánu obnovy v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/241 ze dne 12. 2. 2021, kterým se zřizuje Nástroj pro oživení a odolnost („RRF“ – Resilience and Recovery Facility),“ píše se ve výzvě ministerstva hned z úvodu.

Záruční program Elektromobilita je určen pro živnostníky a podnikatele bez rozdílu velikosti. Jeho cílem je podpořit zvýšení podílu vozidel na alternativní paliva na trhu a výstavbu dobíjecích stanic. V rámci programu je nabízeno poskytnutí záruky, kterou lze využít k úvěru poskytnutého spolupracující komerční bankou či leasingovou společností, jak na svém webu informuje Národní rozvojová banka.

Výše záruky může dosáhnout až 70 %. Finanční příspěvek na osobní vozidlo je až 200 tisíc a na nákladní vozidlo 250 tisíc.

Elektromobilita ve Velké Británii

Ve Velké Británii – stejně jako v Německu – počet prodaných elektromobilů klesá, upozornil deník The Guardian na začátku roku. Poptávka po elektromobilech stagnuje. To přimělo zástupce odvětví k výzvě ke snížení DPH, které by podpořilo prodej.

Za rok 2023 se v Británii prodalo 315 000 nových bateriových elektromobilů, což je sice více než v roce 2022, ale počet zakoupených vozů jako podíl na celkovém počtu registrací představoval pouze 16,5 % z celkového počtu. Tedy o trochu méně, než 16,6 % v předcházejícím roce.

Vládním cílem přitom je úplné vyřazení benzinových, naftových a hybridních vozidel do roku 2035.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Okrade důchodce, aby přihrál statisíce bohatým, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 05.02.2024 10:43:58
Co na to ústavní soud? Pořád se těch 12 politických soudních aktivistů domnívá, že důchodci jsou tou živelnou pohromou pro ČR?

|  17 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …