Pád Zimoly. Bude to Sobotkovi stačit na vítězství ve volbách? ptá se publicista

11.04.2017 18:34

Publicista Ondřej Konrád se pro Český rozhlas zamyslel nad pádem jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD), jenž se dnes rozhodl rezignovat na svůj post. Jak podotýká, jde o pád dalšího oponenta předsedy strany Bohuslava Sobotky, který by však mohl Sobotkovi pomoci stranu pevněji semknout do voleb.

Pád Zimoly. Bude to Sobotkovi stačit na vítězství ve volbách? ptá se publicista
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

„Jak je možné, že zkušeného a úspěšného politika, jemuž ještě nedávno kdekdo předvídal světlou budoucnost, dožene kauza vyhlížející jako z let devadesátých nebo z období ještě po nich chvíli přetrvávajícího?“ ptá se Konrád a poukazuje na problém chaty u Lipna v ceně zhruba pěti milionů korun, jež celou záležitost odstartovala.

„Neboť pro hejtmana stavěl rekreační sídlo jeho de facto podřízený Martin Bláha, předseda akciové společnosti Jihočeské nemocnice, od níž, zjednodušeně řečeno, dostal za rok víc než sedm milionů. Čili vlastně od hejtmana. Běžný občan se tedy musí domnívat, že si Zimola nechal postavit lukrativní chatu z krajských prostředků. Byť ty šly kličkou mimořádných odměn. Takové podezření se těžko odvrací, třebaže snad nešlo o nezákonnou transakci. Jak Zimola také opakuje. I když připouští, že to ‚nebylo politicky šťastné‘,“ konstatuje Konrád.

  • Původní text ZDE

V současné době tak jde o to, kdo bude tvořit příští koalici. Kromě ANO v ní zřejmě zasednou reprezentanti ODS a lidovců, zároveň také zástupci dalších subjektů, ČSSD však zřejmě skončí v opozici, míní Konrád. 

„Pro Lidový dům je to nemilé. Ale šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v Zimolovi ztrácí silného vnitrostranického oponenta. Na podzim v krajských a senátních volbách propadli Michal Hašek a Zdeněk Škromach, na nedávném sjezdu neuspěl v místopředsednické volbě Jeroným Tejc, který se minulý týden vzdal postu na kandidátce do všeobecných voleb,“ dodává Konrád s poukázáním na to, že z pětice lánských pučistů už zůstává na vlivné pozici jen ministr vnitra Milan Chovanec, jenž je však Sobotkovi už dávno loajální.

„Kauzu ‚chata u Lipna‘ sice nikdo ze Sobotkova okolí jistě nezařídil; Zimola si za ni, jak už řečeno nesoudností, může sám. Pád otevřeného oponenta uvnitř strany by však mohl Sobotkovi pomoci ČSSD pevněji semknout do voleb. Ale bude to stačit na vítězství?“ uzavřel otázkou Konrád. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…