Padá klec. Státní zástupci obžalují Rittiga kvůli získávání tajných informací

15.06.2014 10:57

Policie nyní ukončila vyšetřování části případu v kauze Nagyová, která se týká vynášení utajovaných informací. Z toho je kromě Jany Nečasové obviněn i lobbista Ivo Rittig. A právě toho se státní zástupci chystají obžalovat. Zprávu přinesl Český rozhlas.

Padá klec. Státní zástupci obžalují Rittiga kvůli získávání tajných informací
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Mezi podezřelé z manipulace veřejných zakázek patřili zpočátku podnikatelé Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička a další. „Prověřovali jsme organizovanou zločineckou skupinu osob, která podle našich informací fungovala na základě klientelistických vazeb. Cílem těchto vztahů byl neúměrný zisk,“ uvedl před rokem šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Zatím však obvinili olomoučtí žalobci zatím pouze Rittiga, kterého se brzy chystají i obžalovat.  

„Trestný čin je objasněn natolik, že státní zástupce přistoupil k tomu, že obviněným umožní seznámit se se spisovým materiálem. Vyšetřování je skončené. Tato část společné trestní věci bude moci být postavena před soud,“ potvrdil Českému rozhlasu olomoucký státní zástupce Pavel Komár.

Vyšetřování stále probíhá

Důkazy týkající se Janouška údajně vyšetřovatelé stále vyhodnocují. Vyšetřovatelé ale tvrdí, že tato linie kauzy nemusí být slepá. Při loňských domovních prohlídkách zabavila policie kromě peněz a zlata také množství dokumentů o podezřelých zakázkách. Jak dlouho bude jejich analýza trvat, nejde podle státního zástupce Pavla Komára odhadnout. „Prověřování probíhá nadále velice intenzivně. Zabýváme se celou řadou skutečností. Řada úkonů ještě není k dispozici,“ dodal Komár

Rok od velkého policejního zátahu, který ukončil vládu Petra Nečase, je obviněno celkem deset lidí. Vyšetřovatelům se před soud zatím podařilo dostat jen jednu z částí případu, a to údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Obvinění padla za zneužití tajné služby, vynášení tajných informací, korumpování poslanců a zneužití pravomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…