Padají banky, něco si přej? Zlé zprávy už i z Německa

13.03.2023 12:52

V pátek v USA zkrachovala velká banka, která půjčovala peníze především začínajícím technologickým firmám. Na vině je hned několik faktorů, nicméně spouštěčem byly zvýšené úrokové sazby. Její pád strhl několik dalších, menších bank. Panika se pak v pondělí přelila i do Evropy a klesají akcie velkých evropských peněžních ústavů. „Akcie rakouské banky BAWAG padají o 10 %, největší švýcarské banky Credit Suisse o 9 %. Obchodování s akciemi UniCredit je zastaveno. Výnos z německých dvouletých dluhopisů klesá nejvíc v historii, vedení největšího švédského penzijního fondu nouzově zasedá,“ uvádí ekonom Lukáš Kovanda, který sleduje situaci.

Padají banky, něco si přej? Zlé zprávy už i z Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České národní banky

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
V USA došlo k opakování jedné z událostí roku 2008. Minulý týden tam padla banka SVB. Tato banka byla založena v roce 1983, poskytovala úvěry zejména začínajícím firmám v oblasti technologií. Mimo finančnické okruhy nebyla dle CNN příliš známá, přesto patřila k dvaceti největším komerčním bankám v USA s aktivy v hodnotě 209 miliard dolarů (4,65 bilionů korun při současném kurzu). Pro srovnání, HDP České republiky byl 6,27 bilionů korun (údaj z roku 2021).

V krátké verzi SVB zkrachovala, protože si ti, kdo v ní měli uložené peníze, chtěli tyto peníze vybrat všichni naráz. Detailnější vysvětlení je, že americká centrální banka zvedla úrokové sazby, aby čelila inflaci. Zdražení půjček tak podkopalo cenu akcií technologických firem, které měly u SVB účty. A kromě toho, banka také držela dlouhodobé dluhopisy, jejichž cena se zvýšením úrokové sazby taktéž poklesla. Vysychal také kapitál pro technologické firmy. Jinými slovy, banka měla řadu ještě nerealizovaných ztrát a do toho přišlo zvýšené tempo výběrů.

Banka pak oznámila, že prodá se ztrátou cenné papíry, aby vyrovnala účetní rozvahu. Jenže to u firem vyvolalo paniku u klíčových poskytovatelů kapitálu a ti poradili firmám, aby peníze z SVB vybraly. Ve čtvrtek akcie SVB začaly strmě padat a stahovat s sebou akcie ostatních bank. Panovaly obavy, že se bude opakovat rok 2008. V pátek ráno (amerického času) bylo obchodování s akciemi ukončeno a banka přešla pod správu Federální pojišťovny vkladů. Odborníci dle CNN nepředpokládají, že by se problémy přelily do jiných bank.

Podle finančního časopisu Forbes je důležité zejména to, kolik měla banka nepojištěných vkladů. A to je velké číslo. Ze 175 miliard dolarů vkladů (k poslednímu dni 2022) bylo 150 miliard nepojištěných. A ti, kdo si chtěli své peníze vybrat, byli z velké části právě ti, kdo své vklady neměli pojištěné.

„Výsledek je, že nemůžeme vyloučit, že k něčemu podobnému nedojde jinde. A měli bychom se ptát, proč tato banka, která měla podle účetní závěrky k 31. 12. 2022 velký kapitál, nakonec takový kapitál neměla a šla k zemi během pár hodin,“ varuje Forbes. Také tento časopis varuje, že rychlý nárůst úrokové míry likviduje hodnotu dlouhodobých dluhopisů. Ovšem banky musely nakupovat dlouhodobé dluhopisy, protože centrální banka dlouho držela úrokové míry nízké. Jinými slovy, SVB nebude jediná banka, která drží dlouhodobé dluhopisy, jejichž cena teď padá. A stačí další panika vyvolaná fámami, aby se položila nějaká další malá či středně velká finanční instituce. Investoři budou po pádu SVB neklidní.

Podle posledních zpráv padají další finanční ústavy. „Po Silicon Valley Bank zavírají americké úřady také Signature Bank. Ale to neva. Fed opět slibuje pumpování peněz do ekonomiky. Takže akcie rostou a bitcoin také, nyní nad úroveň 22 000 dolarů,“ uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Panika dle něho přešla do Evropy, i na Pražskou burzu. „Akcie rakouské banky BAWAG padají o 10 %, největší švýcarské banky Credit Suisse o 9 %. Obchodování s akciemi UniCredit je zastaveno. Výnos z německých dvouletých dluhopisů klesá nejvíc v historii,vedení největšího švédského penzijního fondu nouzově zasedá,“ informoval dnes Kovanda.

„Cena pojištění proti krachu Credit Suisse, největší švýcarské banky, se nyní dostala nejvýše v historii. Znamená to, že trhy dosud nikdy nepřičítaly jejímu kolapsu takovou pravděpodobnost jako právě dnes,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sankce konečně začaly fungovat :-) ...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 13.03.2023 14:27:51
Putin se může strhat smíchy :-)

|  14 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…