Padl zásadní verdikt Ústavního soudu k EET a znovu čeří vodu. Ozvali se Soukromníci a další. Nejvíce do toho ovšem řízl Kubera

15.12.2017 14:28

Ústavní soud dnes rozhodl o stížnosti, kterou podala skupina 41 poslanců z řad ODS a TOP 09 proti elektronické evidenci tržeb z dílny šéfa ANO Andreje Babiše. Elektronická evidence tržeb jako taková sice podle rozhodnutí soudu protiústavní není, problematické ale mají být některé její části. Ústavní soud tak například z působnosti EET vyjmul bezhotovostní platby platební kartou a rovněž zrušil náběh třetí a čtvrté vlny EET, ke kterým mělo dojít v průběhu příštího roku.

Padl zásadní verdikt Ústavního soudu k EET a znovu čeří vodu. Ozvali se Soukromníci a další. Nejvíce do toho ovšem řízl Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za svobodu podnikání, proti EET a proti budování socialismu

O stížnosti skupiny poslanců ODS a TOP 09 rozhodoval Ústavní soud déle než rok. Stížnost tak, jak byla formulována před rokem, obsahovala pět hlavních výhrad. Podle první z nich „EET narušuje právo na podnikání a zatěžuje daňové poplatníky dalšími náklady“. Rovněž má být „nepřiměřeným zásahem do podnikání a nepřiměřenou kontrolou každého živnostníka“. Podle zákonodárců, kterým zákon vadil, rovněž „narušuje ochranu soukromí“, kterou garantují ústavní předpisy České republiky. Stěžovatelé rovněž poukazovali na to, že „daně musí předepisovat zákon, nikoliv vláda nařízeními“. Problémem podle nich bylo i to, že se pod zákon nepodepsal předseda Poslanecké sněmovny, jak Ústava ukládá.

Ústavní soud dnes částečně ústavní stížnosti vyhověl a některé části zákona o EET zrušil. Elektronická evidence tržeb by se tak nově neměla týkat například úhrad platební kartou, případně i dalších bezhotovostních plateb. Soud rovněž zrušil náběh třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb. Třetí fáze EET se měla týkat například poskytovatelů občerstvení bez zázemí a farmářských trhů. Čtvrtá fáze měla nastat od léta 2018 a mimo jiné měla zasáhnout například i řemeslníky.

Třetí a čtvrtá vlna EET nicméně podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského protiústavní není. Je prý ale třeba upřesnit, na koho přesně by nově EET měla dopadnout, uvedla ve svém vysílání Česká televize. Stejně tak není protiústavní ani zákon o elektronické evidenci tržeb jako takový.

„Je to dílčí úspěch. Je to potvrzení toho, co od začátku říkáme, že ten zákon byl špatně připravený, že byl zbytečný a nepromyšlený,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda strany Soukromníků, která se proti EET ostře vyhrazuje, Petr Bajer.

„Trochu mám problém s tím, že soudci nezrušili zákon jako celek, ač uznali, že byl narušen jednací řád prohlasováním zákona,“ doplnil. „Jsem ale velmi rád, že třetí a čtvrtá vlna nebudou, protože si myslím, že to by byl ještě větší problém, než nastal u těch dvou vln, které byly. My neskončíme a budeme bojovat za to, aby byly i předchozí dvě vlny zrušeny, protože jestli má platit zákon pro podnikatele, tak musí platit pro všechny, a ne jen pro někoho,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz Bajer.  

Pozitivně o dnešním rozhodnutí Ústavního soudu pro ParlamentníListy.cz hovořil i dlouholetý poslanec za Občanskou demokratickou stranu Marek Benda. „Jsem velmi spokojen. U Ústavního soudu málokdy člověk vyhrává sto ku nule,“ sdělil. „Samozřejmě mě trochu mrzí, že není ten zákon zrušen jako celek. Nicméně části, které byly zrušeny, jsou významné. Minimálně to znamená, že třetí a čtvrtá vlna EET v příštím roce nenaběhne, což považuji za zásadní úspěch,“ doplnil Benda.

ParlamentníListy.cz k věci oslovily i velkého kritika protikuřáckého zákona a senátora za ODS Jaroslava Kuberu. „Je to typicky české. Dělá se akce, aniž by se domýšlely důsledky té akce. To je jako registr smluv, uděláme, ale malé vesnice ho dělat nebudou, a tak dále. Republika by ale fungovala bez registru smluv, bez všech těhle hovadin. Je to jenom rozšiřování chaosu,“ sdělil senátor a vášnivý kuřák Kubera.

„Zákon můžeme dělat tehdy, když je nezbytný, nikoliv potřebný. Co se stane, když ten zákon nebude, to je zásadní otázka. A většinou se nestane nic,“ doplnil. „Když se ale zákon přijme, tak přijdou takovéhle komplikace. Takže autorům EET to patří, že Ústavní soud rozhodl, jak rozhodl. Jenom škoda, že nezrušil celou EET,“ dodal Kubera.

Kubera přidal i historku k dobru. „Já jsem dokonce přišel na to, k čemu je EET dobrá. Přišel za mnou pan hospodskej mi dokázat, že zákaz kouření mu přinesl pokles tržeb o třetinu. A on mi to dokázal pomocí EET, kde to má jasně ukázaný, že mu klesly tržby,“ dodal senátor ironicky.

„Jsem upřímně rád, že jde vidět, že zákon byl skutečně nedomyšlený a šitý horkou jehlou. Změny se dělaly za pochodu a komplikace střídaly jedna druhou. Sám Ústavní soud nyní sdělil, že jsou některá ustanovení zákona protiústavní,“ zaslal ve svém prohlášení pro ParlamentníListy.cz senátor za Slovácko Ivo Valenta. Podle Valenty bylo podle Ústavního soudu v rozporu s jednacím řádem také ukončení rozpravy už při samotném schvalování zákona. Valenta sám je velkým kritikem jak EET, tak i některých dalších opatření, která vzešla z kabinetu minulé vlády. 

Podle Miroslava Kalouska, který vystoupil v České televizi, rozhodnutí ústavních soudců potvrzuje to, že „zákon je legislativní paskvil“.

„Přiznám se, že mě to trochu překvapilo. My v době, kdy se hovořilo o těch výjimkách, jsme byli jako ČSSD proti těm výjimkám. Chtěli jsme vybudovat jakousi solidaritu vůči ostatním, ve smyslu, proč by to někteří měli mít, když to druzí nemají,“ sdělil reportérovi ParlamentníchListů.cz přímo ve Sněmovně šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jan Birke. „Najdeme v EET spoustu nesmyslů, jako prodej vánočních kaprů. Ti lidé to dělají jednou za rok, tak proč by si k tomu ještě pořizovali pokladnu,“ doplnil.  

„S rozhodnutím Ústavního soudu nemám problém. Zdá se mi vyvážené, jestli se určitou měrou odkládá nástup u menších podnikatelů, tak tomu rozumím,“ sdělil ParlamentnímListům.cz místopředseda KSČM Josef Skála. „Celá ta věc by byla pro lidi srozumitelnější a měla by širší podporu, kdyby EET předcházel tvrdý a propracovaný úder proti největším daňovým únikům a hromadění miliard v daňových rájích, které je v podstatě legalizováno,“ doplnil. 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Jsem rád, že ústavní soud takto rozhodl. V řadě věcí nám dal za pravdu. Odkládá se třetí a čtvrtá etapa a pokud má být přijata, musí být legislativní změna. Ten náš názor, který jsme měli od začátku, že v případě plateb, které jdou elektronicky, je EET úplně zbytečné také ústavní soud přijal,“ sdělil reportérovi ParlamentníchListů.cz v poslanecké sněmovně předseda ODS Petr Fiala.

„Důležité je že soud také konstatoval, že došlo k porušení jednacího řádu při přijímání toho zákona, což je myslím si dost podstatné pro to další jednání poslanecké sněmovny. Pokud jde o celkové zrušení, jak jsme slyšeli byla pro něj zhruba třetina ústavního soud. My se budeme snažit získat podporu pro náš návrh, aby EET bylo zrušeno jako celek,“ dodal.  

Podle informací ČTK pětice ústavních soudců prosazovala úplné zrušení EET. Disentní hlasy mezi soudci potvrdil ParlamentnímListům.cz i Marek Benda. „Byly tam disentní názory, které zastávaly stanovisko, že by se toho mělo rušit více,“ svěřil se Benda. Hlasy těchto soudců podle ČTK spatřovaly v EET protiústavní zásah do podnikatelského prostředí. U Ústavního soudu ale zůstaly v menšině.  

Ministerstvo financí podle slov nastupující ministryně Aleny Schillerové rozhodnutí Ústavního soudu zohlední. „Z dílny Ministerstva financí vyjde novela zákona o evidenci tržeb, na které stejně pracujeme,“ sdělila Schillerová na tiskové konferenci novinářům. „Budeme se o tom bavit napříč politickým spektrem a rovněž i zde v Poslanecké sněmovně,“ doplnila Schillerová.  

Systém elektronické evidence tržeb se v Česku spouští od roku 2016. EET tak, jak funguje, ukládá vybraným skupinám podnikatelů povinnost vydat zákazníkům účtenku, jejíž vydání registruje i vzdálený systém prostřednictvím online prostředí. Deklarovaným cílem systému je omezení daňových úniků. EET pochází z dílny bývalého ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Největší inspiraci si bere z obdobného systému, který funguje v Chorvatsku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž a Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…