Palachův týden před 25 lety otřásl předlistopadovým režimem

14.01.2014 9:45

Před 25 lety, 15. ledna 1989, se na Václavském náměstí v Praze konalo nepovolené vzpomínkové shromáždění k 20. výročí upálení Jana Palacha. Po brutálním zásahu policie se pak každý den odpoledne konaly v centru Prahy do 19. ledna 1989 demonstrace, při kterých bylo přes 1400 osob zadrženo. Tzv. Palachův týden výrazně otřásl komunistickým režimem v tehdejším Československu.

Palachův týden před 25 lety otřásl předlistopadovým režimem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zájem o Palacha jako hrdinu zřejmě ochladl

Chystaný pietní akt k výročí Palachovy smrti, který se 16. ledna 1969 upálil na protest proti nastupující normalizaci po srpnové okupaci, se změnil v do té doby nejsilnější výbuch protestu proti komunistické moci. Tisíce lidí se nebály opakovaně projevit svou nespokojenost a riskovaly tvrdý zásah pořádkových sil. Intenzita protestů překvapila nejen vládnoucí politiky, ale také opozici a byla předzvěstí revolučních událostí v listopadu 1989.

Podle bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka spočívá význam Palachova týdne v tom, že se společnost přestala bát: „Nešlo o bodové akce, ale o sérii demonstrací, byl tam ostrý střet s bezpečností a po několik dní demonstranti permanentně zatěžovali mohutný aparát policie a Ministerstva vnitra. Byl to klíčový zlom pro společnost i pro vládnoucí moc."

Policie 16. ledna u pomníku sv. Václava zatkla několik zástupců opozičních aktivit, včetně Václava Havla a Alexandra Vondry. Havel byl odsouzen na osm měsíců a po uplynutí poloviny trestu byl v květnu propuštěn. Na jeho obranu tehdy vznikla petice, pod kterou se podepsali i lidé mimo disent a jež byla inspirací pro další zásadní petici s názvem Několik vět. Palachův týden zakončila 21. ledna takzvaná národní pouť k Palachovu hrobu ve Všetatech.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …