Palestinci? Egypt: My je nechceme. Jordánsko: Izrael je chce vyhnat

12.12.2023 10:14

Válka izraelské armády proti teroristům z palestinského hnutí Hamás dál běží na plné obrátky a Palestince trápí mimo jiné i hlad. Z Jordánska zaznělo obvinění, že se Izraelci snaží Pásmo Gazy prakticky vylidnit, ale vláda židovského státu to důrazně popírá. Egypt však dopředu hlásí, že Palestince na své území nepustí, neboť se obává, že by se Palestinci nemuseli mít kam vrátit. A zatímco americký prezident Joe Biden oznámil světu „Já jsem sionista,“ z Pekingu zahřmělo „už toho bylo dost!“

Palestinci? Egypt: My je nechceme. Jordánsko: Izrael je chce vyhnat
Foto: Repro Twitter @greg_price11
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Palestinci tvrdí, že v důsledku izraelských útoků zemřelo přes 18 200 lidí a více než 49 600 dalších bylo zraněno. Agentura Reuters navíc upozornila, že žijící Palestinci prožívají opravdu svízelné dny. Trápí je mimo jiné hlad. Jeden Palestinec řekl agentuře Reuters, že tři dny nejedl a musel žebrat o chleba pro své děti. „Předstírám, že jsem silný, ale bojím se, že se před nimi každou chvíli zhroutím,“ řekl do telefonu a ze strachu z odvety odmítl být jmenován.

Podle světového potravinového programu OSN tvrdí, že fakticky hladoví až polovina lidí žijících v Pásmu Gazy, takže více než 1,1 milionu lidí.

UNRWA, orgán OSN odpovědný za palestinské uprchlíky, uvedl, že do jejích zdravotních středisek a krytů přicházeli někteří lidé s jejich mrtvými dětmi. Neziskové organizace podle agentury Reuters varují, že se palestinská společnost může zcela zhroutit a nemusí to trvat ani příliš dlouho.

Jordánsko také obvinilo Izrael ze snahy „vyprázdnit Gazu od jejího lidu“.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí

Izraelská vláda v pondělí popřela, že to byl její cíl. Mluvčí Eylon Levy označil obvinění za „pobuřující a lživé“ a uvedl, že jeho země se brání před „monstry“, které zaútočily na Izrael při přeshraničním útoku 7. října.

Z Egypta, kam lze z Palestiny dorazit přes přechod v Rafahu, však také zaznělo, že káhirská vláda nepustí Palestince na své území, jelikož se obává, že už by Palestincům nemuselo být dovoleno se vrátit do jejich domovů.

Představitelé OSN říkají, že 1,9 milionu lidí – 85 % obyvatel Gazy – je vysídleno a podmínky v jižních oblastech, kde se běženci soustředili, popisují jako pekelné. Čínští komunisté dali jasně najevo, že je třeba situaci v Palestině zklidnit. „Už toho bylo dost,“ zahřmělo z Pekingu. Tato slova pronesl čínský vyslanec OSN Zhang Jun, který spolu s dalšími kolegy z OSN Navštívil egyptsko-palestinské pomezí.

Izrael tvrdí, že jeho pokyny lidem přesunout se z oblasti, patří mezi opatření na ochranu obyvatelstva.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant v pondělí řekl, že Izrael nemá v úmyslu trvale zůstat v Pásmu Gazy a je otevřený diskusi o alternativách, kdo by toto území ovládal, pokud se nejedná o skupinu nepřátelskou Izraeli. „Izrael přijme veškerá opatření, aby zničil Hamás, ale nemáme v úmyslu trvale zůstat v Pásmu Gazy. Staráme se pouze o naši bezpečnost a bezpečnost našich občanů podél hranice s Gazou,“ řekl Gallant novinářům.

Zdůraznil, že ozbrojenci Hamásu, a to i ti, kteří se podíleli na masakru ze 7. října, se vzdávají vojákům izraelské armády. „Hamás je na pokraji rozpuštění, IDF přebírá jeho poslední bašty,“ řekl Gallant. Na jeho slova upozornil server listu Jerusalem Post.

Ministr obrany řekl, že Izrael je otevřený možnému dosažení dohody s Íránem podporovaným Hizballáhem za podmínky, že bude zahrnovat bezpečnou zónu podél hranice a náležité záruky.

Hnutí Hamás ovládalo Pásmo Gazy od roku 2007 a jeho představitelé opakovaně prohlásili, že nestojí o nic menšího, než je likvidace Izraele. Z Izraele po 7. říjnu tohoto roku, kdy teroristé z Hamásu povraždili v Izraeli na 1200 lidí, se ozývá, že armáda Státu Izrael eliminuje Hamás. Armáda také tvrdí, že Hamás využívá palestinské civilisty jako živé štíty a kradou humanitární pomoc civilistům. Militanti Hamásu obě obvinění odmítají.

Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že ve městě Chán Júnis bylo v noci na dnešek zabito 32 Palestinců. Hamás uvedl, že jeho bojovníci zasáhli dva izraelské tanky raketami a stříleli z minometů na izraelské síly.

Americký prezident v duchu zvolání J. F. Kennedyho v Berlíně před více než 60 lety ujistil Stát Izrael, že hodlá svého spojence nadále podporovat, když pronesl: „Já jsem sionista.“ Na prezidentovu prostou, leč všeříkající pravdu, upozornil server Times of Israel. Biden tak učinil během recepce pořádané u příležitosti židovského svátku chanuka – svátku světel.

„Jak jsem řekl po útoku (7. října), můj závazek k bezpečnosti židovského národa a bezpečnosti Izraele, jeho práva na existenci jako nezávislého židovského státu, je neotřesitelný. Kdyby nebylo Izraele, nebyl by na světě Žid, který je v bezpečí,“ říká prezident za hlasitého potlesku. „Vřelost a spojení, které cítím s židovskou komunitou, je nezpochybnitelné.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…