Pamatujete na exministra Jana Rumla? Teď se vrací, chce řídit Český rozhlas

05.12.2015 8:02

Novým ředitelem veřejnoprávního Českého rozhlasu by se mohl stát bývalý ministr vnitra Jan Ruml. Kromě řady jiných osobností si i on podal přihlášku do příslušného výběrového řízení. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny. Rumlovi prý vadí především jednostranné zpravodajství veřejnoprávního rádia.

Pamatujete na exministra Jana Rumla? Teď se vrací, chce řídit Český rozhlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

Kdo všechno se o post ředitele rozhlasu uchází, není jasné. Přihlášky je možné posílat až do středy 9. prosince. Obálky se za přítomnosti notáře budou otevírat až v pondělí 14. prosince.

Ruml chce rozhlas pomalu měnit

Nicméně některé osobnosti už svůj záměr prozradily. Jak listu potvrdil bývalý ministr vnitra a bývalý předseda Unie svobody Jan Ruml, štěstí zkusí i on. Nestojí za ním prý žádná politická strana, do volby jde sám za sebe. „Jsem dítě rozhlasáků, kteří se tam po roce 1968 už nikdy nevrátili,“ odpovídá, čím je mu Český rozhlas blízký. „A v devadesátých letech jsem s dalšími dával dohromady zákon o veřejnoprávním vysílání,“ pokračuje.

I když zatím nemá hotový svůj kandidátský projekt, který musí být součástí přihlášky, v jednom má jasno. Éru minulého ředitele Petra Duhana nehodnotí v dobrém, a proto by prý chtěl rozhlas „pomalu měnit“.

Co to znamená? „Veřejnoprávní média by měla lidi sbližovat, a ne je rozdělovat a frustrovat jednostranným zpravodajstvím,“ přiblížil Ruml svou vizi.

Kandiduje i bývalý šéf Radiožurnálu

List píše i o dalších uchazečích o post šéfa veřejnoprávního rádia. Usiluje o něj prý například bývalý šéfredaktor deníku E15 Tomáš Skřivánek, náměstek ředitele pro program René Zavoral, který ovšem neuspěl ve volbě prozatímního ředitele, nebo bývalý šéf Radiožurnálu Miroslav Konvalina.

V pondělí 21. prosince členové Rady Českého rozhlasu vyberou pět jmen postupujících do druhého kola.

Ředitel by měl být zvolen do 3. února

„Součástí druhého kola bude veřejné slyšení kandidátů. Jmenován generálním ředitelem Českého rozhlasu bude ten uchazeč, který získá v tajné volbě nejméně šest hlasů,“ cituje list z vyhlášeného výběrového řízení.

Nový ředitel by měl být zvolen nejpozději 3. února příštího roku. V současnosti Český rozhlas vede technický ředitel Karel Zýka. Ten byl radními ČRo zvolen poté, co rezignoval Peter Duhan.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…