Pamětník Filip se naštval na Piráty: Takto se tu chovali Sládkovi republikáni

30.01.2020 17:21

Šéf komunistů Vojtěch Filip dnes nařkl Piráty z toho, že se nechutně předvádějí, a připodobnil je k republikánům Miroslava Sládka, kteří se objevovali v české politice v 90. letech. Podle Pirátů je ale Filipovo vyjádření vrcholem demagogie. Filipovi vadilo, že Piráti svými interpelacemi na nepřítomného premiéra Andreje Babiše zabrali téměř polovinu dopoledního bloku jednání Sněmovny.

Pamětník Filip se naštval na Piráty: Takto se tu chovali Sládkovi republikáni
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Právě nepřítomnost Babiše byla podle Filipa důvodem, aby Piráti se svými interpelacemi nevystupovali nebo se obraceli na přítomné ministry. Ke slovu se dostal poté, co pirátská poslankyně Olga Richterová hovořila k nepřítomnému Babišovi a ptala se ho, proč se slevy na jízdné nevztahují i na invalidní důchodce.

„To je opravdu nechutné,“ zahlásil Filip s tím, že by se Richterová měla obrátit na věcně příslušného ministra. „I ostatní poslanci mají své voliče a mají právo se ptát,“ dodal s tím, že Piráti snad svým vystoupením chtějí zabránit poslancům ostatních stran probrat své vlastní interpelace na přítomné ministry.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale Filipovi vysvětlil, že se slevami na jízdné přišel právě premiér, proto byl dotazován. A právě opětovná absence českého premiéra byla Piráty hodně kritizovaná. „Co předvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip, to je naprostý vrchol demagogie,“ prohlásil na adresu Filipa pirátský poslanec Jan Lipavský, jak informuje server iDNES.cz.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Filip poté vysvětloval, že Babišovu absenci nijak nehájí, jen chce dát prostor k interpelacím i ostatním poslancům. Chování Pirátů pak připodobnil ke Sládkovu Sdružení pro republiku – Republikánské straně Československa. „Občané to odměnili tím, že je v roce 1998 už do Poslanecké sněmovny nezvolili,“ rýpl si šéf KSČM směrem k Pirátům.

Piráti kvůli další absenci premiéra shodně vypsali písemné interpelace, ve kterých se tážou, zda Babiš ještě někdy do Sněmovny přijde. Ten odpověděl, že se letos určitě uvidí.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …