Pan poslanec Pilný klame veřejnost. Budeme napadat postup jednání, předseda ODS se v televizi rozčiloval nad tím, že mu bylo sebráno slovo ve sněmovně

11.12.2015 23:07

Předseda opoziční ODS Petr Fiala a poslanec za hnutí ANO Ivan Pilný se střetli v Událostech, komentářích, kde diskutovali o tom, jestli bylo možné přerušení projevu Petra Fialy kvůli schválení programu jednání, v němž mělo dojít na schválení elektronické evidence tržeb.

Pan poslanec Pilný klame veřejnost. Budeme napadat postup jednání, předseda ODS se v televizi rozčiloval nad tím, že mu bylo sebráno slovo ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„To, co se dnes stalo, je samozřejmě porušením jednacího řádu a my budeme zvažovat všechny kroky, které můžeme udělat,“ rozčiloval se v pořadu Petr Fiala, podle kterého to bylo naprosto nenormální. „Nenormální už bylo to, že jsme projednávali věc na mimořádné schůzi, ale to je samozřejmě ještě legální a je to v pořádku. A když jsme se bavili o programu mimořádné schůze a chtěli jsme zdůvodnit, proč nemá být, nemohli jsme svoje zdůvodňování dokončit. Já sám jsem přišel o slovo, které mám jako předseda demokratické parlamentní strany, a mám v tomto případě přednostní právo,“ mračil se předseda ODS, podle něhož bylo zneužito usnesení Poslanecké sněmovny z roku 1997, které se ovšem údajně týkalo úplně něčeho jiného.

Na jeho slova reagoval předseda hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný, který připomněl, že není právník, domnívá se ale, že když se Poslanecká sněmovna rozhodla, že se v jedenáct hodin bude hlasovat o programu schůze, pak podle něj předsedající jen splnila vůli sněmovny. „To, že byl pan Fiala přerušen, můžeme označit za neslušné, ale to je podle mě tak vše. Samozřejmě pokud se jim to nelíbí, mohou proti tomu nějak protestovat,“ poznamenal poslanec Babišova hnutí.

Pilný: Voličům se nelíbí chování opozice. Vystaví jí ve volbách účet

„Než hlasujeme o programu schůze, vyjadřujeme se k tomu, o čem budeme hlasovat. Toto je mimořádná schůze, tady se schvaluje program a my se můžeme vyjádřit, zda jsme pro to, aby se program schválil nebo neschválil,“ stál si někdejší ministr školství za tím, že se nemělo hlasovat v jedenáct hodin, ale až poté, co proběhne argumentace k programu. „Poslancům opozice bylo zabráněno v argumentaci,“ zopakoval.

„Je běžnou praxí, že když se sněmovna rozhodne, že určitý bod začne v danou dobu, prostě se to dodržuje. I když nebyl schválen program, bylo přijato usnesení Poslanecké sněmovny, které říkalo, že se má v jedenáct hodin hlasovat o programu schůze,“ kontroval Pilný s tím, že opozice měla právo vyjádřit se k tomuto bodu už mnoho hodin, a jak se spekuluje, tak ho možná bude využívat až do konce sněmovny, čímž ji také paralyzuje. „V příštích volbách bude asi nějaký účet. A je zatím vidět, že občanům se chování opozice moc nelíbí,“ snažil se Pilný rýpnout si do Fialy, Kalouska a spol.

„Pan Pilný klame veřejnost, ve třetím čtení samozřejmě nastává rozprava, jen nemůžou proběhnout pozměňovací návrhy,“ rozčílil se v závěru Fiala na Pilného, který prohlásil, že ve třetím čtení zákona mohou přijít jen legislativně-technické připomínky, a opět zdůraznil, že opozice bude napadat postup jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…