Pánbůh s námi a zlý pryč, úpí Petr Žantovský nad ČT. Zejména moderátorům Událostí, komentářů se tento týden mimořádně dařilo...

30.01.2016 14:56 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH V domácích sdělovacích prostředcích poutal v uplynulém týdnu největší pozornost výrok prezidenta Miloše Zemana z jednoho mítinku. Velice dotčeně zareagoval premiér Bohuslav Sobotka, a tak mu mediální analytik Petr Žantovský připomíná jeho neomalenost, kdy se posmíval kandidátům pro přímou prezidentskou volbu kvůli věku a nazval je partičkou mocichtivých sedmdesátníků deroucích se na Hrad, u nichž hrozí, že jim při debatách vypadne z pusy protéza.

Pánbůh s námi a zlý pryč, úpí Petr Žantovský nad ČT. Zejména moderátorům Událostí, komentářů se tento týden mimořádně dařilo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Zcela jednoznačně se mediální událostí týdne stal výrok prezidenta Miloše Zemana během mítinku v Tišnově u Brna. „Určitě to dlouho vydrží, protože naši novináři jsou svým tématům věrní, obzvlášť když to jsou témata tak šmakovná, kdy podle nich prezident vyzve veřejně k odstranění pana premiéra zbraní. To je přesně ta interpretace, kterou si musel odnést každý, kdo posuzoval událost jen podle médií. Média spustila neuvěřitelně hysterický tanec kolem toho bonmotu, který, jak má pan prezident ve zvyku, vychází zpravidla z auditoria. Jak se z publika hovoří, tak ve stejném duchu odpovídá. Na to má čidlo už od časů, kdy jezdil se Zemákem a mluvil na náměstích plných různých lidí. Ví, že jinak se mluví na náměstí, jinak na mítinku a jinak na ekonomickém fóru, tyto žánry si rozhodně neplete. Nespletl se ani tentokrát a získal si potlesk v sále,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Podle toho, jak o tom referují média, vznikl dojem, že se prezident dopustil strašného činu, člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka na něj dokonce kvůli tomu podal trestní oznámení. „Zjevně je tedy podle pana Šarapatky prezident trestně odpovědný, zřejmě usoudil, že to je trestný čin. Jestli se tedy pan prezident dopustil nějakého činu s podezřením na trestný čin, tak by bylo zapotřebí posuzovat i míru provinění těch ostatních. Protože pokud vím, tak v tom sále bylo dvě stě, tři sta lidí a většina z nich tleskala nebo se smála, tedy vyjádřila svůj souhlas s tím bonmotem pana prezidenta. Já myslím, že by bylo zapotřebí získat soupis těch lidí, kteří se setkání s prezidentem zúčastnili a potom je všechny jednoho po druhém prošetřit, jestli tleskali a smáli se právě po tomto bonmotu,“ poukazuje mediální analytik na absurdnost reakcí sdělovacích prostředků i horlivého radního.

Sobotkův vtípek o partičce sedmdesátníků deroucích se na Hrad

Pokud by se ti lidé přiznali, nebo pokud by je někdo udal, že je viděl smát se a tleskat, tak by podle této logiky bylo třeba je také trestně stíhat za podílnictví na tomto trestném činu. „Ale nevím, jak ho nazvat. K tomu nechť se vyjádří právníci nebo to ví pan Šarapatka, když už podal to trestní oznámení. Každopádně by bylo zapotřebí zkoumat míru spoluprovinění všech těch tleskajících účastníků v sále. Mně to připomíná, použiju jednu historickou paralelu, jak byli po roce 1968 lidé zkoumáni ze vztahu k srpnovému vstupu okupačních vojsk. Tak by to mohlo být podobné, že by se zkoumali občané ze svého vztahu k výroku pana prezidenta a podle toho by se jim to pak psalo do jejich osobních papírů a následně by podle toho byli omezeni v přístupu ke vzdělání, v přístupu k zaměstnání a tak podobně,“ rozvíjí Petr Žantovský ještě dál úvahy o tom, jak by se mohlo zatočit se Zemanovými příznivci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…