Pane Babiši, necháte si kadit na hlavu? Měl byste si proklepnout Člověka v tísni. Kvůli tomuto VIDEU

28.06.2018 14:02

Shrábnout peníze a pak spustit kritiku na svého štědrého sponzora? Tak by mohl leckdo popsat přístup neziskové organizace Člověk v tísni, pokud by nadále pobírala prostředky ze státního rozpočtu. Neziskovka totiž v rámci svého projektu „Příběhy bezpráví“ dává do souvislostí jmenování nové vlády s oběťmi komunistického režimu. Prezident totiž nový kabinet jmenoval v den výročí popravy Milady Horákové.

Pane Babiši, necháte si kadit na hlavu? Měl byste si proklepnout Člověka v tísni. Kvůli tomuto VIDEU
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

„Dnes, v Den památky obětí komunistického režimu, byla jmenována vláda s podporou Komunistické strany Čech a Moravy. Vzdejme poctu obětem komunismu a těm, kteří mu vzdorovali. Braňme demokracii. Právě teď,“ napsal ve středu na své facebookové stránce projekt Příběhy bezpráví, který spadá pod organizaci Člověk v tísni.

Na skutečnost, že nová vláda, jejíž vznik by nejspíš měli podpořit komunisté, byla jmenována právě v Den památky obětí komunistického režimu, upozornila některá média i politici. Šéfové ANO a ČSSD souvislost odmítli s tím, že jiný termín nepřícházel v úvahu.

Upozornění na souvislost spolu s výzvou k obraně demokracie od organizace Člověk v tísni může ovšem působit zvláštně. Především z důvodu, že tato nezisková organizace, vedle dalších sponzorů, bere ročně velké peníze od české vlády a několika ministerstev.

Mezi dárci můžeme vidět přímo Úřad vlády. Krom samotné Strakovy akademie přispěla Člověku v tísni Agentura pro sociální začleňování, která pod Babišův Úřad vlády spadá. Dále pak ministerstva vnitra, zahraničních věcí a kultury. 

Člověk v tísni dokonce dle svého webu bere peníze od Ústeckého kraje. Ten přitom již druhé volební období řídí komunistický hejtman Oldřich Bubeníček.

Podle výroční zprávy za rok 2016 získal Člověk v tísni ze státní rozpočtu bezmála 147 milionů korun. Výroční zpráva z minulého roku ještě na webu organizace není k dispozici. Zda bude Člověk v tísni brát i nadále peníze od vlády, kterou kritizuje, se občané dozvědí z dalších povinně odevzdávaných zpráv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…