Pane Horáčku, ten Staromák se Vám nepovedl. Proti Zemanovi musíte jinak, radí Lidové noviny

31.10.2016 8:13

Experti, které oslovily dnešní Lidové noviny, hodnotili výkon Michala Horáčka, který v pátek moderoval alternativní oslavu státního svátku na pražském Staroměstském náměstí.

Pane Horáčku, ten Staromák se Vám nepovedl. Proti Zemanovi musíte jinak, radí Lidové noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

Deník oslovil například politickou konzultantku Alžbětu Královou. Ta je přesvědčená, že ačkoliv Horáček stále dodržuje odstup od zřetelných politických stanovisek, na Staroměstském náměstí vstoupil do předvolební kampaně. „Je irelevantní, co říká kandidát, důležité je, jak to vnímají voliči,“ míní Králová z Institutu politického marketingu. Podle expertky se Horáček i přes svou páteční „neutralitu“ nezbaví nálepky protizemanovského kandidáta.

„Těžko si můžeme představit lepší start kampaně než plné Staroměstské náměstí o státním svátku. Zároveň se coby moderátor vzdoroakce jednoznačně zařadil k dalším Antizemanům a jasně si vymezil prostor, ve kterém se bude pohybovat. To se do budoucna nemusí ukázat jako strategický počin, protože k vítězství bude potřeba přesvědčit i část Zemanových příznivců,“ upozorňuje Králová.

Anketa

Hrozí České republice politikou vyprovokované násilí v ulicích a na náměstích?

hlasovalo: 13351 lidí

Horáček oslovil velmi úzkou skupinu

Podle majitele komunikační agentury C&B Tomáše Jirsy vykopl Horáček svou kampaň nešťastně, protože oslovil velmi úzkou skupinu, aniž by se dostal k té, která netoužila ani po hradní slavnosti, ani po staroměstské alternativě.

„Musí nabídnout mnohem zásadnější témata, než je hádka o jedno vyznamenání, vymezení proti Zemanovi a všeobjímající pravdu a lásku. Až mu lidi v roudnické hospodě zatleskají za jeho srozumitelné vyjádření, co dělat s migrační krizí, bude na správné cestě. Je ale otázka, zda na té cestě budou i lidé, kteří s ním stáli na náměstí,“ citoval list Jirsova slova.

Akce to byla politická už z podstaty věci

Noviny oslovily také spolumajitele jedné z největších PR agentur Bison & Rose Vladimíra Bystrova. Ten nepochybuje o tom, že ze strany Horáčka šlo o zahájení předvolební agitace. Podle Bystrova nemá cenu diskutovat nad tím, jestli akce byla politická, nebo ne, protože už datem a místem taková byla z podstaty věci.

„Není na tom nic špatného, jen to kandidát na prezidenta nesmí popírat. Ti lidé, co tam byli, by asi v tomto počtu na předvolební mítink Michala Horáčka nepřišli. Nejspíš by ani za normálních okolností nevyrazili oslavovat státní svátek v ulicích. Přišli vyjádřit nelibost nad tím, jak současný prezident pokazil letošní výročí. Když zjistili, že jsou vlastně na mítinku kandidáta Horáčka, mohlo je to zaskočit. Začínat kampaň falší je chybný tah,“ myslí si Bystrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…