Pánek udeřil na Klause. Uprchlíci z Ukrajiny se nám vyplatí

18.03.2022 11:02

Exprezident Václav Klaus dal najevo, že má strach z přívalu ukrajinských válečných uprchlíků do Česka. Konstatoval, že Česká republika by se nakonec mohla stát jejich obětí. Ředitel Liberálního institutu Martin Pánek se rozhodl popsat, proč je Klaus, a nejen Klaus, se svým názorem poněkud mimo a proč se válečných uprchlíků nemusíme bát, ale naopak bychom je měli vítat jako impulz pro českou ekonomiku.

Pánek udeřil na Klause. Uprchlíci z Ukrajiny se nám vyplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Druhý český prezident v pořadu Prostor X vyjádřil obavu z přicházejících ukrajinských válečných uprchlíků.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí

„Mám strach, že v dnešní éře oblíbenosti uprchlictví a migrace nemalou obětí budou i státy, jako je Česká republika.“

V podobném duchu se už před ruským vpádem na Ukrajinu opakovaně vyjadřoval také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který opakovaně varoval před příchodem pracovníků z Ukrajiny s tím, že by byl raději, abychom do Česka dostali pracovní síly z USA, z Německa, z Francie a z dalších západních zemí.

Ředitel Liberálního institutu Martin Pánek se rozhodl vysvětlit, proč jsou jak Klaus, tak Středula se svými názory mimo realitu.

Když se díváme na ukrajinské válečné uprchlíky, měli bychom si prý uvědomit dvě věci. Jednak na českém pracovním trhu již řadu let schází statisíce zaměstnanců, kteří by našli uplatnění. Firmy hledají pracovníky k obsluze strojů i do kanceláří. Pokud u nás Ukrajinci práci najdou, a oni ji podle Pánka najdou, odvedou v Česku daně i peníze na sociální a zdravotní pojištění, čímž posílí jak české zdravotnictví, tak český důchodový systém.

Krom toho také Ukrajinci vyrobí více zboží, které bude možné prodat, a v obchodech budou také zboží poptávat.

„Ekonomické evidence, která ukazuje, že pánové Klaus a Středula nemají pravdu, je celá řada. Např. laureát Nobelovy ceny za ekonomii 2021 má na toto téma slavný výzkum při exodu Kubánců do Miami v roce 1980, jenž zvýšil počet obyvatel Miami o plných 7 %,“ uvedl Pánek.

„Nesmíme zapomínat, že Ukrajinci budou v české ekonomice mnohem produktivnější, neboť u nás je k dispozici více kapitálu. Ukrajinská produktivita vzroste téměř čtyřnásobně doslova přes noc, stačí, že se přemístí sem,“ uzavřel Pánek.

Sečteno a podtrženo, váleční uprchlíci z Ukrajiny podle Pánka prospějí české ekonomice hned v několika rovinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…