Paní kancléřko, to je rána. Média hodnotí volby

14.03.2016 14:03

Německé volby v Porýní-Falci, Sasku-Anhaltsku a Bádensku-Württembersku nedopadly pro německou kancléřku Angelu Merkelovou příliš dobře. Jak situaci v Německu hodnotí světová média, si všímá server Lidovky.cz. A své si také řekl Daniel Kaiser na serveru Echo24.cz.

Paní kancléřko, to je rána. Média hodnotí volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Angela Merkelová si ze skončených voleb odnáší pomyslné krvácení z nosu, uvádí kriticky britský deník The Times. Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung si velká koalice CDU a SPD jen vysloužila účet za to, že její uprchlická politika polarizuje Německo. V Německu nechybí ani slova o „černé volební neděli“ či o „závanu Výmaru“. 

Španělský deník El Pais pro změnu hodnotí výsledky voleb jako politické zemětřesení. Nejvíce podle něj utrpěli sociální demokraté, kteří se ve dvou ze tří spolkových zemí přiblížili jen k hranici 10 procent. 

Francouzský list Le Figaro pak volební výsledky komentuje jako noční můru pro Křesťanskodemokratickou unii i pro samotnou Merkelovou. Ani britský The Daily Mail nevolil příliš jinou rétoriku. Úspěch AfD byl podle tohoto deníku zdrcujícím verdiktem pro migrační politiku otevřených dveří. 

Podle švýcarského Blicku je Německo rozpolcené. Hlasování je výsledkem dvojího hlasu nedůvěry – jak vůči uprchlické politice, tak vůči vládní koalici. Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung souhlasí. Podle něj jde o varovný výstřel na Berlín a jasný signál nespokojenosti voliče. 

Původní text ZDE.

„Paní kancléřko, to byl direkt,“ zkonstatoval poté komentátor serveru Echo24.cz Daniel Kaiser. „Od loňského srpna, odkdy kancléřka drží politiku průchodných hranic, neměli Němci možnost, jak nad ní vyslovit verdikt. Ač je to k nevíře, kancléřka za toho půl roku nebyla ani jednou skutečně přinucena obhájit svou politiku v parlamentní rozpravě nebo aspoň v tvrdém rozhovoru s novinářem,“ konstatuje Kaiser. 

Ten si zároveň povšiml schizofrenického obrazu veřejného mínění, který podávají demoskopické agentury. „Na jedné straně kancléřka a strany podporující otevřené hranice (tedy křesťanští demokraté, sociální demokraté, zelení a postkomunisté) dohromady mají ústavní většinu, na straně druhé jasná většina voličů (70 až 80 procent) nesouhlasí s politikou takto otevřených hranic, kdy do země proudí lidé bez jakýchkoliv dokladů,“ poznamenal Kaiser. 

Pro ustálenější německou politiku je podle něj v tuto chvíli důležitá skutečnost, že AfD se poprvé dostala do zemských parlamentů i v západním Německu. „Zemské volby z neděle jsou na poměry německé politiky malým zemětřesením,“ konstatuje. Velkým zemětřesením pak dle jeho názoru bude pád samotné Merkelové. 

„Ne že by Angela Merkelová musela z úřadu bezprostředně po této černé neděli, už proto, že ve straně nemá vážnou osobní konkurenci. Odchod Merkelové v příštích měsících vůbec nebyl ve hře. Hraje se o to, jestli bude za rok ještě jednou za CDU kandidovat do kancléřského úřadu, o čemž před rokem touhle dobou vůbec nebylo sporu. Po včerejšku je,“ uzavřel Kaiser.

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …