Panika: Útok na ČT! Tohle není sranda. Nejsou tam chyby, je to propracované. Akce Kremlu. A je to jen začátek

21.04.2016 6:48

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty pročetl několikasetstránkový materiál o práci České televize a jednoznačně se k němu vyjádřil. Jde prý o text sice prakticky bez gramatických chyb, ale jinak je plný lží a polopravd. Očerňuje Českou televizi a občané by se měli jasně postavit na její stranu proti prezidentu Zemanovi a „náckům“. Než bude pozdě.

Panika: Útok na ČT! Tohle není sranda. Nejsou tam chyby, je to propracované. Akce Kremlu. A je to jen začátek
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Server HlídacíPes.org uveřejnil takřka pětisetstránkovou stížnost na práci České televize. Nezvládala prý objektivně informovat o situaci na Ukrajině a v Rusku v období od 1. února 2014 do ledna 2016. Autorům podrobně zpracovaného dokumentu se například nelíbí tvrzení redaktorů ČT, že ruský prezident Vladimir Putin opakovaně lhal o činnosti ruských vojsk na Krymu. Tuto tezi však podle tvůrců dokumentu ČT nedoložila.

Stížnost ZDE

Janda se k dokumentu postavil jednoznačně. „Je dělán cíleně manipulativně, s rozmazáváním pravdy, dezinformací a neuvedením explicitních zdrojů. Používá řadu manipulativních technik, do kterých se s Kremlin Watch pustíme. Dnes jsme to celý den četli a studovali. Je to dezinformační kampaň a je tvrdě zaměřená proti veřejnoprávním médiím. Ty sice dělají řadu chyb, ale pořád jsou jedním z mála ostrůvků žurnalistiky, které systematicky neklečí pod zájmy konkrétního oligarchy, zahraniční moci nebo hraní si na ‚žurnalistiku‘ ve formě klikacích blázinců bez obsahu,“ shrnul na sociální sítí Facebook.

Veřejnoprávní média dnes podle Jandy čelí útoku cizí mocnosti a v České republice žije řada lidí, kteří této mocnosti pomáhají. Do této skupiny řadí třeba prezidenta Zemana nebo „regulérní nácky“. Cíl je jasný, oslabit důvěru v instituce, následně i důvěru v demokratický stát a ukázat, že pravda je relativní. V očích „barbarů z východu“ není důležitá pravda, ale síla.

Tento dokument byl pečlivě připraven, takže podle Jandy nejde o nějaký vtip, jaké občas najdeme na Aeronetu či Protiproudu. Je to pečlivě připravený první krok, po kterém podle Jandy přijdou další, jestliže se jasně nepostavíme proti manipulaci.

Janda doslova napsal:

Už se to stupňuje.

Proti České televizi byl vytvořen pětisetstránkový materiál, na kterém muselo hodně dlouho pracovat hodně lidí. Téměř bez překlepů, z tohoto pohledu pečlivá práce.

Je dělán cíleně manipulativně, s rozmazáváním pravdy, dezinformací a neuvedeným explicitních zdrojů. Používá řadu manipulativních technik, do kterých se s Kremlin Watch pustíme. Dneska jsme to celý den četli a studovali.

Je to dezinformační kampaň a je tvrdě zaměřená proti veřejnoprávním médiím. Ty sice dělají řadu chyb, ale pořád jsou jedním z mála ostrůvků žurnalistiky, která systematicky neklečí pod zájmy konkrétního oligarchy, zahraniční moci, nebo hraní si na "žurnalistiku" ve formě klikacích blázinců bez obsahu.

Veřejnoprávní média si jako svobodná společnost musíme ubránit a uchránit. Nejsou a nikdy nebudou dokonalá. Dnes jsou cílem organizované agrese cizí mocnosti, která využívá řady místních spoluhráčů od prezidenta, jeho přitleskávače, po bojovníky proti systému a regulerní nácky.

Útok na ně je přesně jak podle kremelské příručky - zničte důvěru k institucím, zničte důvěru v tom, že vůbec existují fakta a pravda. Vytvořte dojem, že vám establishment lže. Pak přijde čas východních barbarů, kteří neuznávají pravidla, ale sílu.

Proto je zájmem českého státu i společnosti si svá veřejnoprávní média uchránit. Není to žádná sranda. Není to žádný vtipně hloupý Aeronet nebo Protiproud. Toto je cílený a pečlivě připravený krok.

Tento útok proti ČT je jen první krok.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…