Panika z voleb u „bratrů“ Slováků: Tohle je jen začátek...

07.03.2016 8:06

Výsledky slovenských parlamentních voleb vyvolaly na sociálních sítích pozdvižení. Hojně je komentována zejména skutečnost, že u našich východních sousedů zabodovala krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko.

Panika z voleb u „bratrů“ Slováků: Tohle je jen začátek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Anketa

Chcete, aby se Miloš Zeman v roce 2018 znovu ucházel o prezidentský úřad?

93%
7%
hlasovalo: 15961 lidí

„To Slovensko naše posial tvrdo spalo a teď se probudilo do hnědého povolebního rána,“ konstatoval na Twitteru publicista Ján Simkanič. Později přidal ještě jeden komentář, do kterého zakomponoval kauzu kolem novináře Ferdinanda Peroutky: „Co je po nějakém článku! V demokracii rozhoduje lid! A na Slovensku už desetina lidí ví, že Hitler byl gentleman!“

Podle odborníka na datovou analýzu a vysokoškolského pedagoga Josefa Šlerky nese na volebním úspěchu neonacistů svůj díl viny dosavadní slovenský premiér Robert Fico. „Sázka na antiimigrační notu Ficovi nevyšla. Nač chodit ke kovaříčkovi, když můžete mít přímo Kotlebu,“ míní Šlerka. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by si z toho měl dle jeho názoru vzít poučení.

„Jsem rád, že už nejsme Československo,“ vyznal se na Twitteru Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. Na slovenských volbách ho také kromě jiného zaujala skutečnost, že zhruba pět procent voličů Lidové strany Naše Slovensko pro televizi Markízu uvedlo, že lídr ĽSNS Marian Kotleba je pro ně „nejmenší zlo“. „Třeba: ‚Je měkkej, hajluje jenom jednou rukou‘,“ přidal k tomu Janda pregnantní komentář.

David Klimeš z Hospodářských novin zase považuje za smutné, že z českých stran může sesterským slovenským partajím gratulovat prý jen Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Jeho kolegu z redakce Petra Fischera úspěch slovenských neonacistů nazdvihl ze židle. „Protofašistický populismus je už fakt, je to krize reprezentace, zastupitelského principu demokracie, nechceme zastoupení, ale spolubytí,“ zveřejnil na Twitteru.

V podobném duchu se vyjádřil i Josef Kopecký z MF Dnes: „Hnědé Slovensko podle slovenských prvovoličů. Klerofašisti z éry Slovenského štátu se v pekle spokojeně chechtají.“ Reportér se vyjádřil také ke komentáři prezidenta Zemana, který k výsledku slovenských voleb prostřednictvím svého tiskového mluvčího vzkázal, že „útoky slovenské novinářské lobby proti Robertovi Ficovi vyrobily Kotlebu“. „To je jasné, že za vše mohou novináři. Hlavně ti, kteří nevědí, kdo je gentleman, a nechtějí být ‚vlevo dole‘,“ rýpl si Kopecký do prezidenta Zemana stran kauzy Peroutka.

„Náckové ve slovenském parlamentu není nic hezkého, ale jen připomínám, že u nás mají komunisti už čtvrtstoletí asi 15 procent českého,“ připomněl publicista a vysokoškolský pedagog Tomáš Klvaňa.

Zpravodaj České televize Bohumil Vostal věští černé zítřky. „O Slovensku v Bruselu v příštích měsících bezesporu ještě dost uslyšíme. Tohle je jen začátek...,“ myslí si.

Debatu o výsledcích slovenských voleb rozťal šéfredaktor publicistiky České televize Marek Wollner. „Nikdo rozumný neumí pořádně komentovat výsledky voleb na Slovensku. Rozumně se tomu asi nedá rozumět,“ zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …