Pápá, Babiši: Horší než Švorcová, smějí se Richardu Krajčovi. Ale padlo také velké překvapení

19.06.2019 13:34

Po oznámení, že kapela Kryštof ukončila spolupráci s koncernem Agrofert, spadajícím do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), se na ni a jejího frontmana Richarda Krajča snesla ostrá kritika a posměch z řad mnoha diskutujících. Kapela tak nyní čelí přirovnáním ke komunistické herečce Jiřině Švorcové, exkomunistům či posměškům označující její členy za krysy. „Tak teď už jen zbývá, aby Krajčo poučoval z pódia lidi, že svoboda je krásná a zásadní a Havel byl nejlepší,“ baví se na konto zpěváka skupiny bývalý poslanec za TOP 09 František Laudát.

Pápá, Babiši: Horší než Švorcová, smějí se Richardu Krajčovi. Ale padlo také velké překvapení
Foto: Hrady CZ
Popisek: Richard Krajčo a Kryštof

Anketa

Myslíte, že globální oteplování způsobuje člověk?

29%
71%
hlasovalo: 7453 lidí
Že již neexistují žádné smlouvy s Agrofertem, potvrdil serveru Info.cz manažer skupiny Kryštof Jan Lippert. „Je to tak, že momentálně nemáme s Agrofertem žádné závazky ani smluvní vztahy vzhledem k projektům spojeným s kapelou Kryštof,“ uvedl. Podrobné důvody však již neupřesnil.

Zpěvák Richard Krajčo byl za spolupráci s Agrofertem často terčem ostré kritiky i od svých kolegů, především pak zpěváka Tomáše Kluse, který nedávno brojil proti Babišovi na protivládní demonstraci. Krajčo si spolupráci dříve velmi pochvaloval. „Je pro nás jako partner ideální, lepší servis, co se týká občerstvení, bychom nenašli. Navíc při uzavírání smlouvy se už předem jednalo o dlouhodobější spolupráci,“ řekl Krajčo před lety.

A kritika neutichla ani po ukončení spolupráce, ba naopak.

Bývalý poslanec a předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř tak na Facebooku nejprve Krajča přirovnal k herečce spojené s KSČ, a to i po sametové revoluci: „Nevím, jestli i Jiřina Švorcová nebyla víc. Alespoň držela lajnu,“ napsal.

Soudce Kamil Kydalka si zase myslí, že za tím možná stojí i nepříliš povzbudivá situace premiéra Andreje Babiše v souvislosti s pozastavením dotací. Prý „bude dobrá každá koruna“.

Úsporná opatření holding prosadil i u jiného hudebního projektu, v minulosti totiž sponzoroval například i hudební festival Colours of Ostrava, se kterým spolupracoval šest let. Agrofert ale podporu akce ukončil kvůli úsporným opatřením.

Jestli za současnou situací stojí právě „utahování opasků“, však není jisté. „Je pravda, že jsme se pro tuto chvíli dohodli se skupinou Kryštof na ukončení spolupráce. Zároveň jsme se dohodli, že detaily nebudeme zveřejňovat,“ řekl mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Bývalý poslanec a předseda pražské TOP 09 František Laudát zase podotknul, že Babišovi nebezpečně ubývají podporovatelé: „Krajčo pláchnul: kapela Kryštof už nespolupracuje s Agrofertem. Ze stránek hnutí ANO 2011, bude líp, postupně mizí známé tváře podporovatelů. Vygumovat se ze seznamu politické divize Agrofertu nechal nejen kofolový král Samaras, ale i mladý Prachař (zřejmě s tím, že už to ani za všechny prachy nestojí), ale i super podporovatel Richard Krajčo se skupinou Kryštof.“

„Obě strany ukončení spolupráce potvrdily s tím, že nebudou komentovat důvody. Tak se zase nic nedovíme. Pofidérní politika a její kašpárci bývali vždy tajnosnubní, abych použil výrazivo z rostlinné říše. Tak teď už jen zbývá počkat, až se dotyční začnou vymlouvat, že nevěděli, komu pomohli na cestě k moci, že jim nebylo nic známo o minulosti vůdce AB, že čekali, že slovenský Onasis v českém premiérském křesle dokáže s naší zemí zázraky, kde bude Eldorádo, ceny budou stálé a celkově lidi se maj. Budou se vymlouvat stejně nestoudně, jako to činili komunisté a zejména exkomunisté, kteří pomohli k hrůzovládě násilníkům, vrahům a vládě mrzké lůzy, jak zaznělo v kultovním filmu Pelíšky,“ připodobňuje Laudát Krajča k bývalým členům KSČ.

A neodpustil si ani dovětek, že již jen zbývá, aby „Krajčo poučoval z pódia lidi, že svoboda je krásná a zásadní a Havel byl nejlepší“. „Ostatně někteří, kdysi fatálně selhavší, komunisté, dnes exkomunisté se ani dnes nestydí moralizovat a říkat lidem, co je správné a co nikoli,“ dodává.

A pozadu s vyjádřením nezůstal ani novinář Jan Tuna. S hashtagy, ve kterých píše, že krysy opouštějí potápějící se loď jako první, zveřejnil komentář s tím, že „už je asi fakt zle“.

„Dodnes asi netušili, s kým mají tu čest a čí miliony jim nesmrdí. Tak už zbývá jenom JÚ-chelka. Druhá půlka ‚Haló, tady Medúza!‘ si ale dál hezky mlaská v Thunovském paláci. A korýtka se asi jen tak nepustí,“ píše ve své narážce Tuna.

Možnost vyjádřit se nevynechal ani komentátor Štěpán Malát, a to skrze server Forum24.

„Už dlouho se na politicko-umělecké scéně neodehrálo něco tak vtipného, jako je náhlý úprk kapely Kryštof od svého chlebodárce Andreje Babiše. Parta Richarda Krajča rychle utíká z potápějící se loďky pana premiéra. Kluci z kapely si asi všimli, že na demonstrace chodí několikanásobně více lidí než na jejich koncerty sponzorované předsedou vlády a soudem uznaným estébákem,“ naváží se do kapely Malát, dle kterého byl pro Babiše Kryštof něco jako Michal David, Jágr, nebo lemuři.

„A že byl Krajčo politicky uvědomělý, dokazuje například citát z května 2017, kdy Kryštof zahrál na Čapím hnízdě: ‚Víte, Pavle, my radši politiku neřešíme, protože pak bychom museli studovat všech těch skoro 600 firem s korunovými dluhopisy, museli bychom zjišťovat, kdo ty zákony schválil, řešit třeba tunely OKD, 40 tisíc hornických bytů, dotace za ministrování pana Karla pro jeho Orlík s. r. o., privatizace Becherovky, kupónovou privatizaci, solární tunely, nedejbůh ROP Severozápad, IZIP, Agrobanku, Bohemia banku a taky momentálně zablokované účty ČR v zahraničí kvůli prohrané arbitráži okolo Diag Human. A to radši nechceme ani vědět, museli bychom litovat všech dní od revoluce, a tak jen hrajeme a pomáháme. A vykřikování na náměstích necháváme těm apolitickým‘,“ připomněl Malát reakci kapely na svou angažovanost pod křídly premiéra Babiše

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Malát zmiňuje, že kapela měla mnoho možností spolupráci ukončit již v minulosti, po provalení některého ze skandálů, ale činí tak až nyní, když mají obavy, že na protivládní demonstraci na Letné, zřejmě přijde přes 200 tisíc lidí.

„Kromě toho, že tato epizoda vypovídá naprosto vše o morálce zmíněné kapely, je krásným ukazatelem toho, jak moc špatně na tom Babiš momentálně je. Opustil ho už i Krajčo. Zbývají mu jen Jágr, lemuři a Monča. A do neděle je ještě pět dní. Babiš by se měl bát, kdo další mu zdrhne. Ale teď, smějme se kapele Kryštof. Zaslouží si to,“ píše Malát.

Jediný, kdo se v těchto chvílích alespoň trochu kapely a samotného Krajča zastal, je aktivista Jakub Pitroň, jenž rozhodnutí kapely hájí. A na Facebooku píše: „Jak to tak čtu, tak na případu Krajča si ukážeme, jak se nechovat k lidem, kteří skončí s Babišem.“

Pitroň svůj názor rozvedl v diskuzi pod příspěvkem a na komentář Miroslava Kašpárka, který Krajčovi údajně psal, že jej rádi uvidí hrát na Letné, a reakci Daniela Solivera, který se tomu vysmál a označil Krajča za „největší krysu v showbusinessu“, odepsal: „Byly doby, kdy na Letné vystupovali i policajti, kteří mlátili děti na Národce.“

Jestli se prý „lidi budou chovat jako kreténi k bývalým nocležníkům Babiše“, vše to podle Pitroně jen zhorší. A doplnil i, že Krajča zná od mala.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…