Papež František navštíví evropské instituce, pozornost zaměří na sociální problémy

25.11.2014 6:35

Papež František dnes vystoupí s projevem před evropskými poslanci ve Štrasburku a promluví také v Radě Evropy. Jeho návštěva evropských institucí má velký symbolický význam: Naposledy totiž europarlament zažil návštěvu hlavy katolické církve ještě před pádem železné opony, v roce 1988. Cesta ale může mít i reálný dopad, protože papež se pravděpodobně bude snažit obrátit pozornost evropských zákonodárců k tíživým sociálním problémům, jakými jsou například nezaměstnanost, chudoba či příliv nelegálních přistěhovalců.

Papež František navštíví evropské instituce, pozornost zaměří na sociální problémy
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

František ve Štrasburku stráví celkem asi čtyři hodiny a sejde se přitom s řadou evropských politiků a diplomatů. Kromě oficialit by ale mělo dojít i na osobnější setkání, protože představitelé Evropského parlamentu pozvali třeba ženu, která Františka ubytovala během jeho cesty do Německa v 80. letech, ještě v době, kdy byl argentinským jezuitským duchovním.

Papežovu návštěvu provází přísná bezpečnostní opatření i obrovský zájem médií. Tiskové oddělení europarlamentu akreditovalo téměř tisícovku novinářů.

Hlava katolické církve zamíří před EP jen zřídka

Vystoupení papežů v parlamentech nejsou příliš častá. V září 2011 Benedikt XVI. v německém Spolkovém sněmu jako vůbec první papež na tamní půdě v projevu zdůraznil význam práva pro politiky a varoval před jeho zneužíváním. Jeho předchůdce Jan Pavel II. zase v polském Sejmu v červnu 1999 během historicky vůbec první návštěvy hlavy římskokatolické církve v národním parlamentu hovořil o potřebě morálky v politice, o změnách v rodném Polsku a o evropské integraci. A v Evropském parlamentu zase papež Jan Pavel II. v říjnu 1988 před asi 500 poslanci zdůraznil, že církev se chce podílet na výstavbě Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…