Papež přiletěl do Polska a hned je tu skandál. A opoziční noviny z něj mají škodolibou radost

27.07.2016 20:10

Papež František přiletěl ve středu do Polska, kde se účastní světového setkání katolické mládeže. Na programu má v Krakově i setkání s představiteli Polska. Tomu však předcházel diplomatický incident mezi papežovou delegací a polskou vládou.

Papež přiletěl do Polska a hned je tu skandál. A opoziční noviny z něj mají škodolibou radost
Foto: Radio Vaticana
Popisek: Papež František v Evropském parlamentu

Ta si totiž přála, aby papež při své návštěvě zavítal i k hrobu prezidenta Lecha Kaczynského. Ten zahynul v roce 2010 při leteckém neštěstí u Smolenska. Kaczynski byl zakladatelem největší vládní strany Právo a spravedlnost, která se s jeho smrtí dodnes těžko smiřuje a prezidenta považuje za mučedníka.

Iniciativa šéfky Úřadu vlády Beaty Kempové však neměla úspěch. Papežova delegace odmítla změnu programu na poslední chvíli a vysvětlila to složitou přístupností prezidentského hrobu v kryptě hradu Wawel. Na to polská strana zareagovala nabídkou, že do krypty zajistí pojízdné schody. Papežská delegace ovšem trvala na svém a František se tak polskému prezidentovi nepokloní.

Celý incident zveřejnil deník Gazeta Wyborcza, stojící v opozici proti současné vládě Práva a spravedlnosti. Ta také uvedla, že vatikánská strana odmítla zneužívat papežskou návštěvu k politickým cílům. Již dříve se rozebíralo, jak návštěvu ovlivní rozdílný přístup papeže a polské vlády k imigraci. Zatímco papež František se za migranty přimlouvá a dokonce jich několik převezl do Evropy vlastním letadlem, polská vláda je odmítá.

Papež tak zůstane u toho, že se na krakovském Wawelu pomodlí před relikviemi svého nedávno svatořečeného předchůdce Jana Pavla II.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …