Papež se v tradičním poselství obrátil na politiky: Zasaďte se o obecné dobro občanů

12.04.2020 15:36

Papež František na den zmrtvýchvstání Ježíše Krista pronesl tradiční velikonoční poselství Městu a světu. V čase koronaviru. Podle zástupce božího na Zemi dnes trpí celý svět, a už proto je třeba, aby se celý svět semkl, aby lidé projevili solidaritu s druhými. To je podle papeže velký úkol nejen po Evropskou unii, ale také pro Ukrajinu, Sýrii, Afriku. Zkrátka pro celé lidstvo.

Papež se v tradičním poselství obrátil na politiky: Zasaďte se o obecné dobro občanů
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

I letos pronesl svatý otec tradiční velikonoční poselství Urbi et Orbi – Městu a světu.

V 11 hodin papež nejprve odsloužil mši v bazilice sv. Petra a poté přišel čas na ono poselství. Všem věřícím popřál požehnané Velikonoce a pravil, že Ježíš Kristus opravdu vstal z mrtvých.

Tato radostná zvěst se jako nový plamen rozhořela v noci. V noci světa, který se již potýkal s epochálními problémy a na který nyní dolehla pandemie vystavující naši velkou lidskou rodinu tvrdé zkoušce. V této noci se znovu rozezněl hlas církve,“ pravil Papež. Jeho slova přinesla divákům Česká televize.

Světem se ale o Velikonocích šíří ještě jiná nákaza, nákaza přecházející od srdce k srdci, nákaza naděje, kterou nám podle papeže Františka dal Kristus. „Nejde o zaklínadlo, po němž se rozplynou problémy, takové Kristovo zmrtvýchvstání není. Je to naopak vítězství lásky nad kořenem zla,“ zdůraznil papež.

V tento den myslí zejména na ty, které zasáhl koronavirus. Na nemocné, na ty, kdo zemřeli, a na příbuzné, kteří oplakávají smrt svých drahých, s nimiž se často ani nemohli naposledy rozloučit.

Vyjádřil naději, že víra v Krista bude představovat útěchu pro lid pracující pro lidi v sociálních zařízeních, ale také vojáky v kasárnách nebo vězně ve věznicích. Žádného z těchto lidí, vůbec nikoho prý Kristus nenechal o samotě. „Vstal jsem z mrtvých a jsem stále s tebou,“ sděluje prý Ježíš všem lidem. I když mají obavy o budoucnost, obavy o práci, Ježíš je s nimi.

Ruku k dílu ale musejí přiložit opravdu všichni lidé.

„Vybízím všechny, kdo mají politickou odpovědnost, aby se aktivně zasadili o obecné dobro občanů, poskytli prostředky a nástroje potřebné k důstojnému životu pro všechny a usnadnili, až to okolnosti dovolí, návrat k obvyklé každodenní činnosti. Toto není čas pro lhostejnost,“ řekl jasně papež.

Podle svatého otce trpí celý svět a celý svět musí táhnout za jeden provaz, aby pomohl přežít i lidem, kteří jsou bez domova, jako jsou uprchlíci či bezdomovci. I tito lidé mají podle papeže právo na co nejdůstojnější život a je třeba jim pomoci. V této době je podle papeže třeba zrušit i různé mezinárodní sankce. Přišel prý také čas na odpuštění dluhů.

„Toto není čas na sobectví. Výzva, které čelíme, nás spojuje,“ zdůraznil svatý otec s tím, že Evropa po druhé světové válce ukázala, že umí být solidární. V těchto dnech musí svou solidaritu zachovat. „Evropská unie stojí před epochální výzvou,“ upozornil v souvislosti s tím, že bez solidarity hrozí návrat do minulosti a návrat ke starým konfliktům, které nám nepomohou.

„Toto není čas na pokračování výroby a prodeje zbraní. Toto je naopak čas, aby peníze byly věnovány na záchranu životů, pravil papež.

V této zvláštní době vyzval ke konci války v Sýrii, k ukončení bojů na východě Ukrajiny, k hledání mírového soužití Izraelců a Palestinců, ale je to také čas na pomoc lidem z Afriky, kteří jsou na útěku kvůli hladu. Ať už je to v africké Libyi nebo v uprchlických táborech například na řeckém ostrově Lesbos.

„Drazí bratři a sestry, lhostejnost, sobectví, rozdělení a zapomnění opravdu nejsou slova, která chceme slyšet v této době. Zdá se, že převažují, když jsme přemožení strachem a smrtí, to znamená, když nepustíme do srdce Ježíše Krista,“ blížil se k závěru svého proslovu svatý otec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…