Papež vyzval Putina, aby zastavil kolotoč násilí a smrti na Ukrajině

02.10.2022 17:04

Papež František vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „zastavil kolotoč násilí a smrti na Ukrajině“. Odsoudil i hrozbu jaderné války, kterou označil za „absurdní“, píše Reuters.

Papež vyzval Putina, aby zastavil kolotoč násilí a smrti na Ukrajině
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Jde zatím o nejhlasitější papežovu výzvu k zastavení násilí od začátku ruské války na Ukrajině před sedmi měsíci. František dnes promluvil k veřejnosti na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyzval k otevřenosti vůči vážným mírovým rozhovorům a mezinárodní komunitu k využití „všech diplomatických nástrojů“ na ukončení „ohromné tragédie a hrůzy války“.

„Tahle hrozná nepředstavitelná rána lidstva, namísto aby se zmenšovala, krvácí stále víc a hrozí, že se rozšíří. Že lidstvo znovu stojí před hrozbou atomové války, je absurdní,“ řekl František a otázal se: „Kolik ještě krve musí téct, než válka skončí?“

Papež František v průběhu války již několikrát vyzval k dialogu a odsoudil především krutosti spáchané na civilistech. „Svět se učí ukrajinskou geografii prostřednictvím měst spojených s úmrtím civilistů“ jako v Buči nebo Mariupolu.

Nedávno nicméně František uvedl, že Ukrajina má právo bránit se před agresí, píše Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…