Parchant, psychopat! řekl Andrej Babiš. A už je tu žaloba. I kvůli dětem

19.05.2015 20:15

Dlouholetý šéfredaktor několika českých novin a zakladatel webu Svobodné fórum Pavel Šafr se rozhodl žalovat Andreje Babiše. Prý tak reagoval na hrubé urážky, kterých se ministr financí vůči jeho osobě údajně dopouští. Babiš jej prý nazval „psychopatem“ a také „parchantem“. „Žalobu mým jménem právě v těchto dnech podává známý pražský advokát JUDr. Aleš Rozehnal,“ napsal Šafr na Svobodném fóru.

Parchant, psychopat! řekl Andrej Babiš. A už je tu žaloba. I kvůli dětem
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Šafr uvedl, že svůj postup důkladně zvážil. Připustil dokonce, že zmíněná označení, která na jeho adresu Babiš pronesl, lze chápat jako jisté vyznamenání. „Dokonce jsem uvažoval i o tom, že moje překvalifikování z ‚psychopata‘, kterým jsem byl jmenován ústy pana ministra ještě na dubnové schůzi Poslanecké sněmovny, do ‚parchanta‘, k němuž došlo na videokameru v rozhovoru pro server Aktuálně, je vlastně možné chápat jako můj nový kariérní postup. Je to svým způsobem ocenění mé práce,“ uvedl Šafr.

Vzápětí ale uvedl tři důvody, pro které si nehodlá nechat tyto urážky líbit. První je prý obecně společenský. „Nepovažuji za správné, aby si mohl dovolit jeden významný politik a velmi mocný občan něco, co si prostě nikdo další nedovolí,“ vysvětlil.

Druhý důvod je prý faktickou otázkou cti. „Jestliže jeden z nejmocnějších politiků v zemi, který má dalekosáhlý vliv na veřejnost, mě vykresluje jako psychopata a parchanta, vede tím i své skalní příznivce a zaměstnance, aby mě podobným způsobem uráželi,“ uvedl Šafr.

A dodal, že třetí důvod je zcela osobní. „Mám děti. Ty děti chodí do školy. A já opravdu nechci, aby musely vysvětlovat svým spolužákům, zda a proč je jejich tatínek psychopat a parchant,“ podotkl.

V závěru svého článku Šafr popisuje deset důvodů, proč činnost Andreje Babiše podrobuje kritickému popisu. Uvádí například to, že každý mocný politik musí být pod kontrolou veřejnosti. A Babiš si koupil média proto, aby tuto kritickou kontrolu své činnosti omezil. „Proto musejí nastoupit nezávislé občanské a novinářské aktivity, které postižená média alespoň částečně nahradí. O to se – mezi jinými kolegy – tedy snažím,“ poznamenal mimo jiné.

  • Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…