Parkanová vypovídala u soudu s Bartákem. Například o tom, jak pomohl její kamarádce

13.05.2014 20:50

REPORTÁŽ Soud s exministrem obrany Martinem Bartákem jde do finiše. Za ovlivňování zakázky na dodávku nákladních aut Tatra a korupci mu žalobce navrhuje trest v rozmezí šest až osm let vězení. Jako poslední svědek v celé kauze promluvila bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová. Mluvila i v čistě osobní rovině.

Parkanová vypovídala u soudu s Bartákem. Například o tom, jak pomohl její kamarádce
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jako svědkyně dorazila i exministryně obrany Vlasta Parkanová

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí
„To má stejný font písma jako parte,“ ohodnotil estetiku oznámení o hlavním líčení s Martinem Bartákem jeden z fotografů. Ostatně, novinářů bylo před místností 232 pražského městského soudu skoro víc než účastníků líčení. Všichni se zpočátku nejvíce soustředili na příjezd posledního ze svědků, exministryně obrany Vlasty Parkanové. „To jste bulvár nebo nějaká třináctá komnata,“ odvětila ležérně na příval otázek.

Vstoupila do rozjetého vlaku

Předseda Spolku Šalamoun na podporu nezávislé justice v Česku John Bok ještě sprdl novináře, že ho utlačují, a už se všichni nahrnuli do soudní síně. „Žádné úvodní slovo připraveno nemám, protože jsem vše řekla již v přípravném řízení,“ sdělila Parkanová na úvod a pak už odpovídala na otázky předsedy senátu Stanislava Králíka. Řekla, že se stala ministryní obrany až měsíc poté, co byla smlouva na Tatry podepsána a kontrakt se připravoval dlouho předtím. „Vstoupila jsem do rozjetého vlaku,“ dodala.

Informační bouři kolem zakázky prý vnímala jako mediální humbuk, ale proti tomu, co prý prožila poté, šlo o ševelení jarního vánku. Skrze média prý byla vnímána velmi negativně. „Na ministerstvo přišla osoba, která se provinila dvěma věcmi. V první řadě žena a v druhé zástupce malé strany, což bylo jak pro muže na obraně, tak i pro opozici v Poslanecké sněmovně povel k útokům,“ sdělila s tím, že na ni ohledně zakázky ale nikdo jmenovitě netlačil.

O Topolánkovi a Bartákovi

Parkanová následně o Bartákovi řekla, že jde o člověka s vysokou inteligencí a vysokým pracovním nasazením. „Lidi si dělíme do dvou skupin. S jedněmi byste šli na pustý ostrov, s druhými ne. S panem Bartákem bych na pustý ostrov nešla. Nicméně nechci, aby toto hodnocení zavdalo k zámince, že bude médii dehonestován,“ podotkla a pokračovala: „Manžel mé kamarádky vážně onemocněl. On zařídil, aby se dostal na špičkové pracoviště, vyléčili ho a rodina nyní žije šťastně. Pan Barták navíc tehdy denně zoufalé manželce volal, vedl s ní dlouhé hovory a poskytoval jí psychopodporu. Přála bych mu, aby byl provázen jen takovými skutky.“

Když se jí obhájce obžalovaných zeptal, jak vnímala, když chtěl premiér Mirek Topolánek zrušit úřad vyzbrojování, odvětila: „Topolánkovy pokyny měly často formu chaotických výkřiků, ke kterým se již později nevracel. Vyložila jsem si to jako nesympatii k náměstkovi Jaroslavu Kopřivovi a snahu jej odstranit, ale více jsem to neřešila.“ Slova se poté na chvíli ujal obžalovaný Martin Barták. „Ohledně zrušení sekce vyzbrojování mám se svědkyní Parkanovou shodný názor. Byl jsem na obranu nominován za ODS, ale Topolánek mě nenominoval a nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany. Ničeho nelituju a vše bych udělal stejně. Nakonec musím říct, že s Topolánkem žádnou pupeční šňůrou spojen nejsem,“ sdělil a rozepnul si sako.

Státního zástupce nebylo slyšet

Následně začal se svou závěrečnou řečí žalobce Dušan Táborský. V téměř hodinové promluvě zmínil, že výpověď bývalého amerického velvyslance v Česku Williama Cabanisse byla jasná a ukazuje na to, že si Barták řekl o úplatek. Ten je podle žalobce obklopen bývalými rozvědčíky. Škoda, že této závěrečné řeči nebylo skoro rozumět, státní zástupce hovořil velmi potichu a špatně artikuloval. Na to ostatně upozornil jak obhájce, tak i obžalovaný Barták. Na lavicích pro veřejnost kývali nevěřícně hlavou nad žalobcovým vystoupením John Bok a exposlanec ODS Jan Vidím.

Obžaloba viní Martina Bartáka, že se snažil průběh zakázky nákladních aut Tatra ovlivňovat a řekl si americkým zástupcům Tatry v USA o mnohamilionový úplatek s tím, že by byly ihned spory mezi Tatrou a subdodavatelem Pragou vyřešeny. Druhým obviněným v kauze je majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž, který se prý pokusil o podvod. Státní zástupce navrhl pro prvního trest v rozmezí šest až osm let vězení, pro druhého pět až šest let. Pro oba také peněžitý trest. Rozsudek v kauze by měl padnout čtrnáctého května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …