Parlament má své Parlamentní víno, bude ho dávat jako dary

14.06.2019 12:14

Sněmovna a Senát budou mít svá vína, která mají reprezentovat český Parlament a jeho zástupci je budou dávat jako protokolární dary. Titul Parlamentní víno 2019 má také pomoci propagaci tuzemských vín. Zprávu přinesla ČTK.

Parlament má své Parlamentní víno, bude ho dávat jako dary
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Výsledky soutěže o tento titul dnes ve Sněmovně vyhlásil její předseda Radek Vondráček (ANO), který také předal ocenění vítězům. Získala ho vína v sedmi kategoriích.

„Hlavní cíl je propagace moravských a českých vín. Ta inspirace přišla ze zahraničí. Je mnoho parlamentů, které takovou soutěž pořádají, které mají parlamentní vína,“ řekl novinářům Vondráček. „Byl jsem v Irsku a irské parlamentní víno je původem z Francie, tak já jsem opravdu pyšný, že můžu říct, že máme tak kvalitní vína, která si zaslouží být propagována. V jiných zemích je to prestižní označení,“ dodal. Víno chce vzít jako dar předsedům parlamentů členských zemí Visegrádské čtyřky na jejich nejbližším setkání v Popradu.

O titul se ucházelo 106 vín od 36 uchazečů. Vítěze vybraly odborné komise v Centru excelence ve Valticích. Označení Parlamentní víno 2019 bude možné na těchto produktech uvádět.

Pyšnit titulem se bude moci Ryzlink rýnský pozdní sběr ročník 2015 z Rodinného vinařství Jedlička v Bořeticích, Rulandské bílé pozdní sběr ročník 2016 z Vinařství Pavlov, Chardonnay výběr z hroznů ročník 2016 z Vinařství Jakubík a Frankovka pozdní sběr ročník 2016 od firmy Vinum Moravicum. Titul získalo i Rulandské modré pozdní sběr 2015 z Habánských sklepů a André výběr z hroznů ročník 2015 ze Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Pavlovicích. V kategorii sektů získal titul Chateau Radyně extra brut jakostní šumivé víno od Chateu Bzenec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …