Paroubek: Putin je po Gorbačovovi první normální ruský politik

12.03.2014 17:17

Bývalý český premiér Jiří Paroubek kritizuje na svém webu VašeVěc.cz postoj současné české vlády i velké části médií k současné situaci na Ukrajině. Chválí naopak ruského prezidenta Vladimira Putina, který je prý po Gorbačovovi prvním normálním ruským politikem. A na současném dění okolo Ukrajiny Rusko spíše vydělá, zatímco EU bude platit obrovské ukrajinské dluhy.

Paroubek: Putin je po Gorbačovovi první normální ruský politik
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Mnohokrát jsem v poslední době řekl, i na základě osobní zkušenosti s ním, že Putin je po Gorbačovovi první ruský politik, který je normální. Stejně tak dnešní premiér Medveděv. Kolik šílenců, zločinců a těžkých alkoholiků se v minulosti vystřídalo na ruském trůně či ve vedení Ruska. Jaký je to kontrast např. s dějinami Francie utvářenými skvělými králi a celou plejádou výtečných prezidentů či premiérů,“ napsal Paroubek.

  • Kompletní příspěvek Jiřího Paroubka ČTĚTE ZDE.

Zásah Ruska na Krymu je logický

„Západ vztáhl ruku po Ukrajině, za pár let se tato země může stát členem NATO.To by ve svých důsledcích znamenalo, že by Rusko jen stěží udrželo své vojenské základny na Krymu a svou černomořskou (a tedy de facto i středomořskou) flotilu by si tak mohlo naložit do muzea. Rusko by tak ztratilo status velmoci v oblasti Středozemního moře a nejen tam. Z hlediska reálpolitiky, jíž se Putin dlouhodobě řídí, tedy zásah Ruska na Krymu byl nejen předvídatelný, ale také zcela logický. A přitom provedením akce Krym (zatím) umírněný,“ míní Paroubek.

Také EU a Spojené státy podle expremiéra  postupují podle zásad reálpolitiky. „Západ chce Ukrajinu zařadit do své zájmové sféry. Situace k tomu dlouho nazrávala a v průběhu zimní olympiády v Soči, kdy akceschopnost V. Putina byla omezena, došlo na Ukrajině ke státnímu převratu,“ míní Paroubek s tím, že je zábavné poněkud předstírané překvapení ze „spontánnosti revoluce“ některých českých představitelů, včetně ministra zahraničí. Poukázal na to, že ani česká média nemohla potlačit např. informaci o obsahu rozhovoru „zajištěného“ ruskou či ukrajinskou zpravodajskou službou mezi americkým velvyslancem na Ukrajině a náměstkyní ministra zahraničí USA. „Američané se za své hrůzostrašné řeči omluvili, ale vůbec se neobtěžovali celou věc dementovat. Proč také, rozhovor byl autentický a plně zapadá do filozofie konání představitelů USA, jak se s nimi svět seznámil ze Snowdenových diplomatických depeší.

S penězi pro Ukrajinu to dopadne podobně jako s penězi pro Řecko

Podrobněji se Paroubek věnuje situaci na Ukrajině, kterou podle něj její dosavadní vůdci dovedli na pokraj státního bankrotu. „Neschopnost politických elit odvozených a závislých na mocné podnikatelské oligarchii, resp. jejich různých zájmových skupinách. A také všudypřítomná korupce,“ charakterizoval ukrajinskou situaci s tím, že ani plánované předčasné volby na tom zřejmě nic nezmění.

EU nyní podle Paroubka statečně převezme placení účtů za Rusko. „Rusko pak zvýší ceny (zlikviduje jejich nedávné snížení pro Ukrajinu) zemního plynu pro Ukrajinu. Kolik desítek miliard tohle dobrodružství sanace státních financí Ukrajiny bude EU stát? Až 200 mld. USD? Samozřejmě poskytnuté jako úvěry poskytnuté Ukrajině. Ale z čeho a kdy to Ukrajina splatí? S těmi penězi to dopadne, obávám se, jako v případě Řecka,“ uvedl Paroubek.

Závěrem Paroubek dospívá k názoru, že na současné situaci okolo Ukrajiny nejvíce vydělá Rusko. To se podle něj zbavilo odchodem Ukrajiny do sféry vlivu EU ekonomické zátěže. „S Ukrajinou by nasálo – v duchu nejlepších tradic říše ruských carů – další slabost. Bez Ukrajiny a s Krymem bude hospodářsky silnější a méně zranitelné a o jeho velmocenském postavení nikdo nezapochybuje,“ podotkl Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…