Paroubek: Vláda? Jak z jiného světa

21.04.2022 11:24 | Ze sítí

Bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek v internetové televizi XTV hovořil o tom, že Českou republiku v důsledku rusko-ukrajinského válečného konfliktu na Ukrajině čeká chudoba. „V současné vládě sedí lidé z jiného světa,“ kritizoval některé české politiky, kteří navíc v českých občanech volávají přímo „válečnou psychózu“. Lidé, kteří prosazují odstřižení od zemního plynu podle něj nevědí, o čem mluví. Kromě jiného zkritizoval cesty českých státníků do Kyjeva.

Paroubek: Vláda? Jak z jiného světa
Foto: Screen: TV Nova
Popisek: Bývalý premiér Jiří Paroubek.

„Nerad to říkám, ale obávám se, že podstatnou část českého obyvatelstva něco takového jako chudoba zasáhne. Půjde o pokles příjmů, o růst výdajů. A myslím, že se toho také už dost lidí obává. Jak jsem si všiml v průzkumech, tak už dvě třetiny lidí. Bohužel to, myslím, přichází,“ řekl expremiér Paroubek úvodem.

Do jaké míry lze přicházející chudobu na úrovní české vlády i Evropské unie ovlivnit? „Tak těch faktorů je víc. Jsou to faktory, řekl bych, vnesené, to je za prvé růst cen komodit, ke kterému dochází už nějakou dobu, zhruba půl roku. Růst cen ropy, zemního plynu, růst cen pšenice, kde je také velký růst,“ dal za příklad.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

V případě slev na dani z přidané hodnoty nebo na spotřebních daních se, na rozdíl od Polska nebo Maďarska, česká vláda prý dostala do začarovaného kruhu. „Politika této vlády není ve vztahu k občanům a k podnikatelům velkorysá. Válka na Ukrajině akcelerovala ceny zejména energetických surovina a zvyšuje nejistotu kolem cen, i když ani jedna z válčících stran nemá zájem tyto dodavatelsko-odběratelské vztahy narušit. V tom výčtu bych mohl pokračovat, je to i politika České národní banky, která jde cestou vysokých úrokových sazeb. Na rozdíl od Evropské centrální banky, která má pravdu v té své politice,“ dodává Paroubek.

„Jsou to výrazné body, kde významné místo má česká vláda. Ta vláda je pasivní v těch věcech, jak jsem naznačil. Tam, kde může de facto snížit ceny energií, ceny pohonných hmot, a srazit trochu inflaci, tak nedělá nic. Politice této vlády já nerozumím,“ podotkl Paroubek. „Přiznám se, že to jsou lidé z jiného světa, nemají zkušenosti, které by odpovídaly tomu, do jaké odpovědnosti se teď dostali. Tato situace si vyžaduje mimořádně schopné lidi, ty ve vládě nevidím,“ konstatoval.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Co se týká odstřižení Evropy od ruského plynu a ropy, o němž se nyní nepřetržitě diskutuje, mohlo by představovat značný problém. „Pokud by byl nějaký plán toho odstřižení během pěti, šesti let, tak si umím představit leccos. Já si myslím, že to tak horké být nemusí, ale vidím, že jsou tu horké hlavy – jim bych doporučoval, ať si doma už přestanou pouštět plyn a plynové topení, ať už si zkusí, jaké to je. Být bez topení a ohřevu jídel, pokud jsem závislý na plynu... Zejména by se zhroutil i celý automobilový průmysl, to je 10 procent našeho exportu. Ti lidí nevědí, o čem mluví,“ upozornil Paroubek.

„Myslím, že určitá část české politické elity tu vytváří psychózu až téměř válečnou. Jako bychom ve válečném konfliktu byli my, ale tomu samozřejmě tak není. Je naší morální povinností pomoci lidem v nouzi, ale české občany může nenaladit – a to vím lépe než členové vlády – to, kdyby se něco přestřelilo."

„Pokud se přestřelí například ta tzv. pomoc a ministr pro místní rozvoj říká, že se budou stavět byty pro Ukrajince, když chybí desítky tisíc bytů pro české obyvatele – tak to jsou věci, které mohou nenálady ve společnosti vyvolat,“ varuje expremiér vládu před takovými extrémy.

Prozradil, co si myslí o cestách českých představitelů do Kyjeva: „To jsou marketingové akce, to já jinak nevidím. Bylo by spíše namístě, kdyby si náš premiér zajel do Rakouska a tam by pohovořil s rakouským kancléřem a zeptal se, o čem nedávno mluvil s Putinem, to by pro nás bylo zajímavé, protože Rakousko je v podobné pozici jako my,“ upozornil Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…