Paroubek by měl úspěch nalevo od ČSSD. S Grebeníčkem po boku

13.10.2011 10:43

Bude mít Jiří Paroubek úspěch se svou novou stranou Národní socialisté: Levice 21. století (LEV 21)? Ano. Ale pouze v případě, že by se vyprofiloval doleva od ČSSD a měl po boku lídry typu Miroslava Grebeníčka. To si myslí komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Paroubek by měl úspěch nalevo od ČSSD. S Grebeníčkem po boku
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Paroubek

Úspěchu se Paroubkův "lev" může dostat pouze skrze koalice s živými a fungujícími stranami současnosti, popř. přes výrazné osobnosti. "Pro člověka, jako je Jiří Paroubek, by to například znamenalo přestat nadbíhat elitám a vkusu většinové společnosti, jež ho stejně nikdy nepřijme, a postavit se nalevo od ČSSD," píše Pečinka. "V této konstelaci pak udělat jedním z lídrů komunistu typu Grebeníčka a v této pekelné koalici se snažit urvat komunistům několik procent."

Paroubkovi je tento možný scénář blízký, už dříve totiž hovořil o francouzském exprezidentu Miterrandovi, který zlikvidoval komunisty tím, že je vtáhl do vládní odpovědnosti. "Paroubek je navíc jediný člověk mimo KSČM, jenž je schopen mluvit jazykem jejích voličů a úspěšně je oslovovat. Otázkou je, jestli je ochoten odhodit zábrany a jít do toho," poznamenává Pečinka.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana 

Syndrom opuštěného dítěte světských

I taková cesta je ovšem podle komentátora limitována. A to Paroubkem samotným. Ten totiž prý od mládí trpí "syndromem opuštěného dítěte", co bojuje proti všem. "Někteří paroubkologové tvrdí, že jeho menšinový syndrom vychází z negativního přijímání kultury světských, kam expremiér bytostně patří." Ta se podle Pečinky projevuje zejména "sklonem k okázalému bohatství, autoritářskému způsobu vystupování, primitivní demonstrací síly nebo superpragmatismem bez hranic".

Politika "dělej, co chci, nebo tě vyhodím" ale dlouhodobě nefunguje. "Právě to budou hlavní limity, na něž Levice 21. století dříve nebo později narazí," konstatuje Pečinka.

Čtěte:

Paroubek odkryl karty: Na Hrad Zeman. A čekám na chyby ČSSD

Paroubek bude sídlit v chudobinci. Máme foto

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…