Paroubek řekl o soudci, že je prase. Rozhodl totiž v jeho neprospěch

29.10.2012 18:57

Bývalý premiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21) neuspěl u soudu se žalobou na vlivného člena severočeské ČSSD Romana Housku. Chtěl omluvu za Houskův výrok, který Paroubka označil za novodobou obdobu sovětského politika Lavrentije Beriji. Urážka to je, ale ne takové intenzity, aby ji politik neunesl, uvedl v rozhodnutí soudce Jiří Derfl.

Paroubek řekl o soudci, že je prase. Rozhodl totiž v jeho neprospěch
Foto: tan
Popisek: Jiří Paroubek v Hyde parku

Houskovi proto odmítl přiznat úhradu nákladů soudního řízení. Ani jeden z politiků k soudu nedorazil. Obě strany se mohou ještě odvolat, Paroubek to ale nechystá. Místo toho označil soudce za "prase".

Novodobý Berija?

Houska srovnal Paroubka s Berijou v září 2011 v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz. "Paroubek, to je novodobý Berija. Dokáže rozložit demokratický systém kdekoliv, kam se svou suitou veksláků a ranařů vstoupí," uvedl tehdy. Houskův obhájce to nezpochybňuje, byla to prý ale nadsázka, kterou by měl politik Paroubkova formátu unést. "Navíc je názor veřejnosti na něj již utvořen," řekl advokát. Paroubek se ovšem uražený cítil a chtěl po Houskovi omluvu jak dopisem, tak i ve formě tříměsíčního inzerátu na témže serveru.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Lavrentij Berija řídil v letech 1938 až 1953 tajnou policii NKVD a byl jedním z hlavních organizátorů čistek, kterými ve 30. letech upevňoval sovětský režim svou pozici. Počty jejich obětí se odhadují na miliony, celá éra Stalinovy vlády má podle historiků až 12,5 milionu obětí. Berija je považován i za velmi schopného intrikána, který dokázal ovládat své okolí a údajně sám vykonával i popravy svých nepřátel.

"Žalobce je osobou politicky činnou a u nich se předpokládá zvýšená odolnost vůči různým typům urážek. Určitá urážka to samozřejmě je, nicméně ne takové intenzity, aby došlo k poškození práv," uvedl soudce Derfl. "Urážka to ovšem byla, proto nemá žalovaný nárok na úhradu nákladů," dodal. Náklady se mohou při podobném soudu pohybovat v řádu tisíců až desítek tisíců korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…