Paroubek se vyjádřil k Ukrajině: Už aby ty sankce skončily

23.08.2014 18:12

V zájmu západních zemí je co nejrychlejší urovnání ukrajinské krize, píše v rubrice Politici voličům bývalý premiér a předseda strany NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Poukazuje na jihoamerické země, které využily ruských odvetných sankcí a vývoz svých potravin do Ruska rychle zvyšují.

Paroubek se vyjádřil k Ukrajině: Už aby ty sankce skončily
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle Paroubka zákaz dovozu vybraného zboží z EU do Ruska udělal velkou službu zemím Latinské Ameriky. „Pro ty může tento zákaz znamenat v podstatě tolik, jako kdyby EU snížila dovozní cla,“ tvrdí expremiér. Jako příklad uvádí Brazílii, která už díky zákazu dovozu vybraného evropského zboží do Ruska udělila za poslední měsíc asi 90 společnostem nová povolení na vývoz hovězího, vepřového i kuřecího masa.

„Pokud budou mít `ruské sankce` delšího trvání, může podle brazilského tajemníka pro zemědělskou politiku Brazílie zažít přímo `exportní revoluci`,“ uvedl Paroubek. Podobně tomu je prý i v některých jiných zemích Latinské Ameriky.

Celý text ZDE.

V této souvislosti Paroubek upozorňuje, že pro exportéry za běžných okolností není vůbec snadné získávat nová odbytiště. „Například šéf společnosti Madeta uvedl, že trvalo pět let, než se jeho společnost do Ruska dostala. A není vůbec jisté, zda (nejen) tato společnost svou pozici na ruském trhu získá zpět,“ varuje expremiér. Proto by podle jeho názoru mělo být prioritou EU co nejrychlejší urovnání situace na Ukrajině, a to v těsné spolupráci s Ruskem. „Tedy hledání kompromisního řešení mezi Západem, tzn. v tomto konfliktu i Kyjevem, a východoukrajinskými separatisty,“ dodal Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…