Paroubek sleduje dění kolem Babiše. Připomněl Kubiceho zprávu. I její konec

04.10.2021 22:44

Bývalý předseda ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek sepsal, jak pár dní před volbami zamíchá kartami s vysokými preferenčními hlasy hnutí ANO kauza premiéra Andreje Babiše týkající se činnosti v daňových rájích. Označuje to za „kolosální útok a intriky mezinárodního formátu“. Tato akce podle něj až příliš připomíná neblahou tzv. Kubiceho zprávu, která před patnácti lety ovlivnila volby počátkem června 2006.

Paroubek sleduje dění kolem Babiše. Připomněl Kubiceho zprávu. I její konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Agentura Median, která sice ve svém průzkumu marginalizuje komunisty, ale připouští růst preferencí pro ČSSD, predikuje porážku pravice. Paroubek se však osobně domnívá, že volební výsledek ČSSD bude lepší, nežli předpovídají všechny agentury pro výzkum veřejného mínění včetně Medianu.

„Už také proto, že ‚neznámý útočník‘ (Bakala?) zahalený za družinu údajných šesti set novinářů z celého světa, přinesl údajná zjištění o Babišových operacích v offshorových rájích, kde po nezdanění peněz údajně nakupoval nemovitosti a zejména pak zámeček na jihu Francie,“ píše ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Původní zdroj ZDE.

Spatřuje zde jistou analogii s tzv. Kubiceho zprávou, která před patnácti lety, zveřejněná policejním plukovníkem Kubicem, ovlivnila volby počátkem června 2006 (byla zveřejněna čtyři dny před sněmovními volbami).

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Je zajímavé, jak se k tzv. Kubiceho zprávě ve svém vyjádření dnes staví veřejnoprávní server iROZHLAS. Ten pouze konstatuje, že prý tzv. Kubiceho zpráva přišla s obviněními některých sociálnědemokratických politiků (tedy v té době politiků vládní ČSSD), kteří prý měli vyvíjet snahu zastavit vyšetřování některých případů. O to ale ve zprávě vůbec nešlo.

iROZHLAS pochopitelně neříká celou pravdu, vlastně v podstatě lže. Měl by napsat, že nic ze lživých obvinění, kterými byla tzv. Kubiceho zpráva prošpikována na adresu vládních sociálnědemokratických politiků, se nikdy neprokázalo. Tedy tato obvinění, sebraná z nejsprostšího podsvětí, byla bez výjimky lživá. Prostě tzv. Kubiceho zpráva byla snůškou drbů, získaných zřejmě z tzv. Mrázkova archivu, který si podle všeho mohla vyrobit sama Kubiceho policejní expozitura. Ale v každém případě se jednalo o sprosté lži, které ovšem ovlivnily volební výsledek, protože sociální demokracie již neměla možnost se pár dní před volbami účinně bránit.

A tak volby tehdy nevyhrál vlastně nikdo, protože skončily remízou: sto mandátů ve Sněmovně získaly strany levice a sto mandátů strany pravice. Některé další mandáty v určitých krajích ČSSD nezískala navíc jen rozdílem několika set hlasů. Prostě tzv. Kubiceho zpráva zajistila v roce 2006 uloupení volebního vítězství sociální demokracii. A profitovala z toho česká pravice, která po koupi dvou poslanců, kteří byli původně zvoleni za ČSSD, získala nejtěsnější možnou většinu ve Sněmovně.“

Čeká nás podle Paroubka stejný scénář?

„Bylo by dobré, aby Jan Hamáček, ale také Andrej Babiš, vyzvali své voliče k tomu, aby ten, kdo by snad byl na vážkách pod vlivem tohoto kolosálního útoku a intrik mezinárodního formátu a nechtěl již volit hnutí ANO, přenesl svůj hlas na sociální demokracii. U té s jistotou předpokládám, že nedojde k její snaze spolupracovat po volbách se žádnou z pravostředových stran včetně Pirátů,“ uzavírá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…