Paroubek změny ve vládě vítá, jen kdyby nebyly „po sobotkovsku“. Šéf ČSSD by se měl inspirovat u Babiše

04.11.2016 23:15

Dokáže premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vdechnout straně nový život? Bude na to stačit několik politických poprav ministrů? Expremiér Jiří Paroubek o tom pochybuje. Prozradil to v pátečních Událostech, komentářích České televize. Svůj názor přidali také předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák a politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

Paroubek změny ve vládě vítá, jen kdyby nebyly „po sobotkovsku“. Šéf ČSSD by se měl inspirovat u Babiše
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Roman Sklenák má za to, že je na čase zhodnotit fungování ČSSD a ministrů za ČSSD. Politici této strany by si měli vyjasnit, co chtějí naplnit v příštích 11 měsících. Důležité také bude prodat úspěchy ČSSD. „Kde možná máme mezery, je, že lidé nevnímají úspěchy ČSSD ve vládě a někdy je přičítají někomu jinému,“ posteskl si předseda klubu poslanců sociální demokracie. Netýká se to prý jen ministrů, ale všech poslanců, senátorů a dalších členů strany. Všichni by měli prodat úspěch nejsilnější vládní strany.

Sklenák má také za to, že by personální změny měli zvážit i koaliční partneři, ale pokud je odmítnou udělat, tak to ČSSD bude respektovat. To však nic nemění na tom, že to mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL občas skřípe. „V posledních měsících ta úroveň komunikace i uvnitř koalice podstatně zhrubla a zdá se, že i to je něco, co může být voličům sympatické,“ zaznělo z úst poslance.  

Expremiér Jiří Paroubek byl v hodnocení ČSSD mnohem důraznější. Ocenil, že se Sobotka odhodlal k nějakým změnám, ale činí tak příliš pomalu. „Tak určitou změnu tady vidíme, ale je to taková změna, abych tak řekl po sobotkovsku. Já bych tento krok udělal už před několika týdny. Ten krok navíc nelze dělat jeden celý měsíc, protože ta strana bude ve složité situaci. Ti ministři znejistí – kdo skončí, kdo neskončí a tak podobně. Já jsem toho názoru, že jakékoli změny ve vládě by měly být provedeny velmi rychle,“ zahájil zostra Paroubek.

Co to podle jeho názoru znamená „po sobotkovsku“? „Po sobotkovsku, tedy váhavě, pomalu, nerozhodně a s příliš velkými časovými prodlevami,“ shrnul Paroubek.

Sobotka by se prý měl trochu inspirovat u Andreje Babiše, který si dokáže udržet iniciativu. Ukázal to třeba na tématu vepřína a pracovního tábora z druhé světové války v Letech u Písku. „Málo platné, dokázal to, že se na to týden soustředil společenský diskurs. Bylo to téma nekorektní, ale jeho kandidáti celý týden nemuseli odpovídat na jiné nepříjemné otázky, na které by možná neznali odpověď. To dneska umí velmi dobře Andrej Babiš a to umí velmi dobře také, pokud chce, prezident Miloš Zeman,“ pokračoval Paroubek.

Koho by Paroubek coby premiér vyměnil? „Dovolím si říci, že ministryně Marksová nezvládá dobře komunikovat, především agendu pracovněprávní. Nezvládá to, co by velmi dobře zvládl Vladimír Špidla se svým osobním rozhledem, anebo by to dobře zvládl Zdeněk Škromach, který byl ministrem v mé vládě. Tito politici by byli schopni v politické diskusi uspět a Andrej Babiš by si nepřivlastnil výsledky jejich práce, jak se to stalo v případě ministryně Marksové,“ dal příklad.

Ale aby Babiše jen nechválil, tak Paroubek také konstatoval, že by v jeho vládě neměli co dělat ministři jako je šéf resortu dopravy Dan Ťok nebo ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

A co tedy bude s ČSSD dál? „To do jisté míry záleží na těch změnách, které budou provedeny. Musí se najít někdo, kdo povede stranu do příštích voleb a kdo ponese téma do příští volební kampaně. A s tím souvisí i programové změny, protože si ČSSD už nevystačí se sociálně právní agendou. ... To je otázka pro toho nového lídra. To je role, kterou už Sobotka zvládnout nemůže,“ je přesvědčen expremiér.

Strana by se měla zaměřit na otázky, které občany pálí. Pokud by např. znovu přišla na přetřes otázka amerického radaru v Česku, tak by ČSSD mohla znovu získat tah na branku, protože je otázka, jak by se k tématu postavil Babiš. Pokud by řekl, že je pro radar, tak se od Babiše odkloní levicoví voliči. Ale nejde konkrétně o radar. Základ je zkrátka v tom, co lidi opravdu trápí. Jde i o otázky malé a každodenní. Podle Paroubka se dá stavět na tom, proč se moc nedají jíst kuřata, která prodává Andrej Babiš, nebo proč tento politik-podnikatel nabízí i ztvrdlý chleba. To jsou otázky, po kterých by údajně Paroubek sáhl.

Pak jsou samozřejmě otázky, kterým se ČSSD úplně vyhýbá, pokračoval expremiér. Zmiňoval např. otázku jaderné energie, kterou sociální demokracie prosazuje – je jasné, že lidé si spíš přejí energetický mix a nechtějí jednostranné zaměření. Ale tím je pro mladého voliče ta strana archaická.

A pak má Sobotka údajmě ještě jeden problém. „Bohuslav Sobotka vede personální politiku jinak než já. Já jsem se snažil dávat vyniknout schopným lidem, zatímco Sobotka se jich spíš zbavuje a to je velká chyba. Hospodaření s nadějnými lidmi současnému vedení ČSSD vůbec nejde.“

Analýzu uzavřel politolog Lukáš Jelínek, který potvrdil, že straně chybí nějaké zásadní téma, které by lidi zvedlo ze židle a přimělo je odevzdat hlas ČSSD. To, že voliči nepřišli k volebním urnám a neodevzdali hlas ČSSD, je ukázkou toho, že jiné politické strany toho nabízely víc, i když jen v mlhavých obrysech.

„Já si myslím, že je to na Andreji Babišovi vidět, že se tetelí blahem. Takový člověk, který řídí svou stranu jako firmu nebo jako mužstvo, tak může být spokojen, protože tam ještě dlouho neuvidíme problémy klasických politických stran,“ konstatoval Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…