Past! Už na podzim. Varování z vysokých míst: Nejde tu jen o sto tisíc zemědělců, ale o skoro 11 milionů lidí

02.05.2022 16:05

Prezident agrární komory Jan Doležal v sobotním vydání MF Dnes připustil, že růst cen potravin se jen tak nezastaví. Varoval i před tím, že pokud veřejné instituce nezačnou situaci aktivněji řešit, hrozí, že se některé příjmové skupiny propadnou do potravinové a existenční chudoby.

Past! Už na podzim. Varování z vysokých míst: Nejde tu jen o sto tisíc zemědělců, ale o skoro 11 milionů lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Doležal, Prezident Agrární komory ČR

Rostoucí ceny potravin jsou globálním fenoménem, jenž se netýká jen České republiky. „U základních zemědělských komodit, které produkujeme, se nicméně v krátkodobém horizontu bavíme o možném navýšení cen o 50 a více procent. Momentálně se čeká na to, jak dopadne sklizeň na Ukrajině, přičemž některé odhady jsou velmi pesimistické a hovoří o tom, že se dostaneme na polovinu jejich běžné sklizně. Ceny těchto komodit se určují globálně, nikoli v Česku, a je logické, že budou na trhu chybět. Mluvíme o 80 milionech tun obilovin, ale nedostatek očekáváme i u olejnin, sóji nebo kukuřice. Ty všechny patrně budou zdražovat,“ zmínil Doležal, že dalším faktorem jsou několikanásobně dražší hnojiva. Z jeho pohledu zkrátka neexistuje možnost, že by se růst cen potravin zastavil, důležité je tak se soustředit na to, jak jej zbrzdit.

Největší inflační impulz podle jeho slov představují pohonné hmoty. „O závislosti na ruské ropě a zemním plynu víme a nepůjdou nahradit ze dne na den. Druhý faktor jsou zmíněná hnojiva, kde byla Ruská federace velký dodavatel. Některá jsme vozili i z Ukrajiny. Pokud si je máme vyrábět lokálně v Evropě, potřebujeme zemní plyn. Je to tak trochu začarovaný kruh,“ dodal Doležal. 

„Musíme se dívat i na konkurenceschopnost českého zemědělství. Ostatní členské státy už začaly využívat toho, že jim Evropská komise oproti běžným zvykům dovolila z vlastních rozpočtů podpořit své zemědělce a potravináře. To je výjimečná situace, se kterou jsme se naposledy setkali v roce 2016 během mléčné krize. Tehdy byl problém v nízkých výkupních cenách. Nyní jde o druhý extrém, kde jsou vysoké vstupy a konečný postižený je spotřebitel. Tady nejde jen o sto tisíc zemědělců, ale už skoro o 11 milionů lidí žijících v naší zemi. Pokud to nezačneme řešit hned, situace se ještě zhorší,“ varuje Doležal.

„Říkám, že nejlepším lékem na drahotu je produkce. Pokud je něčeho dostatek, není to příliš drahé. Nedostatek na podzim skutečně přijde, protože už nebudeme žít z loňské sklizně a nová bude nižší. V tu chvíli ceny vyskočí ještě víc, a pokud si tady připravujeme půdu nikoli na produkci, ale neprodukci, ženeme se do skutečně nepříjemné pasti,“ zmínil rovněž nepříjemnou skutečnost Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…