Pavel Bém naložil Praze: „Prožerou“ Blanku. Každý rok! Ale on už se zajímat nemusí

08.05.2021 9:57

Pavel Bém je rád, že už v politice být nemusí. Jak prozradil na CNN Prima News, doba charismatických osobností v politice skončila. A je rád, že se podařilo dokončit tunel Blanka, který tehdy mnozí kritizovali, že je moc drahý. Ale nyní se mnohem víc „prožere“ na běžných výdajích, uvedl. „Každý rok 30 miliard navíc, to znamená každý rok jeden tunel Blanka navíc,“ říká bývalý primátor.

Pavel Bém naložil Praze: „Prožerou“ Blanku. Každý rok! Ale on už se zajímat nemusí
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Bývalý primátor Prahy za ODS Pavel Bém

Pavel Bém už v dnešní politice nevidí „ambiciózní individualisty“. V 90. letech politiku prý řídili charismatičtí lídři. „Ať jsme si o nich mysleli cokoliv, byli to velké osobnosti,“ dodal. Podle něj dnešní politika nahrává extrémnímu populismu a kabinetnímu, sekretariátnímu politikaření.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Moderátorka se ptala, zda má i nějakou neúspěšnou politickou misi, na což Bém řekl, že určitě, a začal vyprávět o povodních. „Jako pražský primátor, který zdědil město po největší katastrofě od roku 1890, to byla také obrovská povodeň v Praze, takže já jsem dostal primátorský řetěz nad městem, které bylo zničeno povodní a skoro 40 tisíc lidí nemělo kde spát, protože nemělo střechu nad hlavou, nefungovalo metro, více než polovina metra, byly rozsekané silnice, městský rozpočet byl v troskách...“ řekl, ale moderátorka ho přerušila, že u této katastrofy jeho přístup hodnotí lidé spíše kladně. Ale jinak je tomu například u karty Opencard nebo u tunelu Blanka.

„Vždycky, když jedu tunelem Blanka, tak si říkám, že je skvělé, že ho tady máme,“ kontroval Bém a dodal, že si velice přeje, aby tunel Blanka pokračoval dalšími stavbami vnitřního městského okruhu. „Když jedu po velkém městském okruhu a jeho jihozápadní části, u které jsem stál, jsme ve velkém přemostění nad Strakonickou a v Lochkovském tunelu, tak si říkám, pane Bože, aby se taky dokončila ta severozápadní část, tedy přemostění Vltavy u Suchdola,“ řekl.

Ale podle něj to bohužel vypadá, že tyto klíčové, a vlastně i ekologické stavby nikdo nepostaví. „Protože k tomu chybí buď politická odvaha, anebo peníze, nebo možná drive či autorita, zjednodušeně řečeno,“ pravil. Doplnil, že on si své užil, když byl pranýřován za Blanku a lidé říkali, že tunel je moc drahý. Ale namítl, že dnes je rozpočet běžných výdajů, tedy toho, co se „prožere“, dvojnásobný vůči roku 2010. „Každý rok 30 miliard navíc, to znamená každý rok jeden tunel Blanka navíc,“ dořekl bývalý primátor.

Bém uznal, že je také řada věcí, která se mu nepovedla, a je prý rád, že už v politice není. „Ulevilo se mi v zásadě někdy v roce 2013–2014, to byl divný rok, padala vláda a tak, já jsem pádem vlády opustil lavice Poslanecké sněmovny a říkal jsem si: Teď konečně můžeš začít dýchat a žít,“ prozradil moderátorce a dodal, že to bylo dobré pro jeho duši a mohl se začít věnovat horám a své původní profesi. „Když jsem byl na horách jako primátor, tak jsem věděl, že to bude průšvih, až se to dozví veřejnost, opozice toho využije a bude mě pranýřovat,“ pousmál se.

„Nezávidím kolegům a přeju sám sobě i svým blízkým, abychom měli dobré politiky a dobré vlády, a jsem rád, že se toho nemusím účastnit,“ zakončil své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…