Pavel Bém promluvil! Andrej Babiš nechť si nasadí brýle

22.08.2016 8:35

Bývalý primátor Prahy a poslanec za ODS Pavel Bém se vrátil na veřejnou scénu. Poté, co pár let mlčel, nyní opětovně začal komentovat politické dění. Kandidovat však prý nikam nechce. Píše o tom časopis Týden.

Pavel Bém promluvil! Andrej Babiš nechť si nasadí brýle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Bém v rozhovoru mimo jiné uvedl, že věří, že se česká politika do pěti let změní. Věří i v to, že ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš prodá své mediální impérium. „Andrej Babiš bude muset prodat Mafru, panu Bakalovi nezbude také nic jiného a česká média se stanou zase poněkud méně závislými, tedy více objektivními. Tento proces bude trvat pět let. A stejných pět let se bude měnit česká politika. Doufejme, že k lepšímu,“ uvedl. Podle něj totiž pro Babiše během pěti let bude Mafra nesmírně nákladná a bezvýznamná. „Andrej Babiš je génius. Málokdo mu to přizná. Co nepotřebuje, toho se zbaví,“ dodal.

O Babišovi také hovořil jako o spasiteli ODS. „Jeho popularita je dočasná a jeho historické hříchy se začnou velmi brzy sčítat. Profitovat z toho bude asi kdekdo, ale odhadl bych, že ODS významně více než druhé strany. Petr Fiala to velmi dobře ví. ODS musí být trpělivá. Potřebuje více nekompromisních osobností typu Václava Klause mladšího. Anebo staršího?“ řekl s tím, že občanští demokraté by se měli pokorně a s úctou přihlásit ke svému otci zakladateli. Neboť politická strana, která pošlape svou historii, si nezaslouží budoucnost, tvrdí.

Ze strany Béma se v rozhovoru ozývala především kritika. Podle něj se za šest a půl roku v Praze vystřídali tři primátoři a čtyři vlády, nevznikl však žádný smysluplný projekt. „Situace je dokonce tak absurdní, že je město předlužené, nic se nestaví, investice totálně zamrzly, nicméně na účtech Prahy jsou desítky miliard, které není za co utratit, protože nic není připraveno. A tak se utrácí za úplné pitomosti. Zbývající dva roky do voleb už uslyšíme jen prázdné sliby. Nezávidím příštím primátorům, protože situace je ještě horší, než si vůbec umíte představit,“ zmínil Bém.

I přestože se nyní začal ozývat, kandidovat prý nikam nehodlá. Hovoří mimo jiné o tom, že Českou republiku postihla infekce, kdy mnoho lidí zklamaných tradičními politickými stranami vsadilo na nové koně. „Bohužel, noví koně přinášejí nové mravy a jistá nebezpečí. Například nám tak důvěrně známou totalitu se všemi představitelnými negativními důsledky: koncentrace politické moci, propojení ekonomiky státu s ekonomikou privátních subjektů, opanování mediálního světa, zneužívání policie či justice, státní dirigismus a paternalismus definovaný vybranou elitou. Dříve to bylo horních deset tisíc řízených ústředním výborem strany, dnes stačí pár Andrejů Babišů či Robertů Šlachtů,“ nebere si servítky Bém. Dle jeho názoru je třeba nejprve takovouto infekci diagnostikovat, pojmenovat a pak vyléčit. „Česko musí vystřízlivět z naivní a hloupé důvěřivosti v nové zázraky,“ dodal.

Závěrem se Bém také vyjádřil k olympiádě, jež by se podle jeho vizí mohla konat i v Praze. „Určitě by nestála tolik jako v Riu, na to bychom opravdu neměli. Česká olympiáda by musela být rozumná, střízlivá, nízkonákladová, bez velkých betonových staveb,“ zmínil Bém. Podle něj by Praha měla díky olympiádě dokončenou infrastrukturu, nové trasy metra i opravený strahovský stadion. „Pro Prahu by to byl obrovský úspěch s mimořádným ekonomickým efektem,“ sdělil.

Bém se v současné době živí jako psychiatr, psychoterapeut a rodinný terapeut. Učí také na lékařské fakultě a cestuje po světě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…